Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako se odjenuti ljeti

2 min čitanja Objavljeno: 18.7.2015.

Naizgled jednostavno pitanje krije začudno složen odgovor. Odjenuti se prikladno ljetnome dobu nije nimalo jednostavan zadatak, a poslovično “manje je više” uspješno negira tisućljetno odjevno iskustvo pustinjskih krajeva.

Tijelo je tijekom ljeta podvrgnuto toplinskome stresu: ako koža i nije pod izravnim udarom sunčevih UV zraka, svejedno se grijemo poput automobila u gradskoj gužvi. On ima hladnjak, a mi? Naša je koža sposobna prosječno iznojiti oko 700 ml znoja dnevno kako bi se ohladila. Ipak, u ekstremnim uvjetima organizam može izlučiti i triput više znoja tijekom samo jednoga sata!

Naizgled jednostavno pitanje krije začudno složen odgovor. Odjenuti se prikladno ljetnome dobu nije nimalo jednostavan zadatak.

Koži stoga treba omogućiti nesmetano disanje. A kako je ona stalno u dodiru s odjećom, valja paziti što stavljamo na sebe. Najjednostavnije pravilo glasi – što prirodnije, a tijekom ljeta to znači pamuk ili lan. Daleko od toga da svila i kašmir nisu prirodne tkanine, no jednostavno ne priliče srpanjskoj vožnji javnim prijevozom. Pamučna je odjeća ljeti najzdraviji izbor – naravno, ne ona pripijena uz tijelo, nego lepršava kako bi koža lakše disala. Pamuk upija znoj s tijela i omogućuje mu nesmetano isparavanje, sprječavajući razvoj bakterija i gljivica na vlažnoj koži.

Svjetlija odjeća upijat će manje sunčevih zraka i time manje grijati tijelo koje ju nosi. Stoga je crna boja rezervirana za hladnije dane. Minimalna količina tkanine na tijelu nije najpametnije rješenje: kratke hlače i rukavi omogućit će suncu izravan dodir s kožom, a to, osim opekotina, uzrokuje bore i prerano starenje. Bliskoistočne su odjevne navike prava pouka za sve: ljudi se u pustinji odijevaju u bijelo, a pokriveni su od glave do pete!

Veoma je uputno (a naročito ljeti!) posve izbjegavati sintetsku odjeću napravljenu od poliestera, najlona, akrila ili rajona. Ta su umjetna vlakna tretirana raznim kemikalijama, od kojih su mnoge izuzetno otrovne. Isto tako, valja izbjegavati svu odjeću koja se reklamira kao “otporna na mrlje, gužvanje ili moljce”. Takva su svojstva opet rezultat korištenja kemikalija koje ljudska koža ne voli.

Omiljene traperice uputno je smjestiti na odmaranje do listopada. Čvrsti jeans od kojega su izrađene ljeti se lako ugrije, a danak plaćaju noge stisnute u njima! Dakako, u večernjim satima sloboda izbora je veća, mada će i onda nogama biti kudikamo ugodnije u širokim hlačama od tankoga materijala. Isto vrijedi i za druge odjevne predmete: što šire i lepršavije, to bolje!

I za kraj, japanke i sandale, ma koliko privlačno izgledale, nanose štetu stopalu. One otvaraju put bakterijama, virusima i gljivičnim infekcijama. U njima hodamo trapavije, sporije, a peta je izvrgnuta većem opterećenju zbog neamortiziranih udara u tlo. Znanstveno je dokazano da nošenje japanki utječe na pravilno držanje! Anatomske su natikače stoga mnogo zdravije rješenje za noge, ali i cijelo tijelo.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.