Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako se oporaviti od gripe i prehlada koje su nas mučile cijelu zimu

2 min čitanja Objavljeno: 27.4.2015.

Stara poslovica kaže da gripa koja se liječi traje tjedan dana, a ona druga – sedmicu. No mnogo je načina za ubrzavanje oporavka od prehlade, gripe i svih bolesti koje imaju slične simptome. Kao i u drugim životnim situacijama, napad je najbolja obrana, a spriječiti je mnogo bolje nego – liječiti!

Imunosni sustav ima tešku i odgovornu zadaću – održava nas zdravima i bori se sa svim vrstama infekcija. Ipak, ponekad podlegne navali virusa i bacila. Stoga ga, kao i dobar automobil, valja održavati urednim i spremnim. Znanstvenici već dugi niz godina proučavaju utjecaj prehrane, treniranja, dobi, stresa, biljnih pripravaka i lijekova na imunosni sustav.

Svi su složni da je prva linija obrane zdrav život, što uključuje nepušenje, prehranu bogatu voćem, povrćem i žitaricama te smanjeni unos zasićenih masnih kiselina. Jednako je važna redovita tjelovježba, održavanje normalne tjelesne težine, dovoljno sna te izbjegavanje alkohola.

Prva linija obrane organizma od bolesti je zdrav život. A zdrav život omogućit će nam kvalitetna prehrana, redovita tjelovježba te izbjegavanje alkohola i pušenja.

Tijekom oporavka organizmu treba dati ono što je “potrošio” boreći se s gripom: selen, cink te vitamine A, B2, B6, C, D i E. Nažalost, ne postoji čarobna formula, ali će neke namirnice potaknuti organizam na brži oporavak. To su u prvom redu jogurti bogati probioticima, zatim zob i ječam čija vlakna sadrže antioksidans beta-glukan. Češnjak su nam, radi njegovih antibiotskih svojstava, preporučivale još naše bake, kao i pileću juhu. Njezina tajna i dalje nije razjašnjena, ali je nedavno istraživanje provedeno na jednome sveučilištu u Nebraski pokazalo da tanjur najobičnije pileće juhice blokira migraciju upalnih stanica.

Dobar imunitet je najbolja obrana

Crni čaj deseterostruko podiže razinu antioksidansa u organizmu, a u njemu je preporučljivo uživati nekoliko puta dnevno. Dakako, ne treba zaboraviti na dobar komad mesa, naročito govedine – ona je odličan izvor cinka u bijelim krvnim zrncima. I na kraju, malo iznenađenje: najnovija istraživanja pokazala su kako sjajnu potporu imunosnom sustavu daju – gljive! Šitake, maitake i reishi gljive pokazale su odlične rezultate u suzbijanju upalnih procesa u tijelu.

Oko vitamina C, pak, lome se koplja – neki smatraju da njegovo uzimanje nema učinka. Ipak, kako nekada i placebo zna pomoći, liječnici svakako sugeriraju istodobno uzimanje dovoljno tekućine kako ne bi došlo do stvaranja bubrežnih kamenaca.

Potrebno vam je još nekoliko asova u rukavu? Parna kupelj, zdjela vode na radijatoru, kivi i đumbir čine čuda za organizam. Za razliku od kave, brze hrane i kolača!

Ako je u pitanju gripa, cijepljenje i antiviralni lijekovi mogu pomoći u slučaju brze reakcije – posjet liječniku tijekom prva 24 sata može uvelike oslabiti simptome infekcije. Ipak, najbolja obrana je dobar imunitet. Stoga su zdrav život, vježbanje, kretanje u prirodi te redovit san najbolji aduti u borbi protiv prehlade i gripe!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.