Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako spriječiti ljubomoru kod starijeg djeteta

5 min čitanja Objavljeno: 21.3.2014.

Dolazak novog člana obitelji veliki je izazov sam po sebi, a za njim dolazi još jedan: pripremiti starije dijete na malenu prinovu. Sva sreća, osjećaj ljubomore lako se može umanjiti i pretvoriti u ljubav i jaku vezu između vaše djece.Kako svoje prvo i do tada jedino zlato pripremiti za bebu i njegovu novu ulogu starijeg brata ili sestre?

Rođenje novoga djeteta veliki je stres za prvo dijete,alii za cijelu obitelj. Donosi veliko uzbuđenje i sreću, ali i više obveza i briga roditeljima. Dolaskom djeteta u obitelj događaju se brojne promjene kojima se svi moraju prilagoditi, rutine se mijenjaju, a većinu vremena okupira novorođenče, tako da se starije dijete u većini slučajeva s pravom osjeća zanemareno. Dok je dijete jedino u obitelji, sva briga i pažnja usmjerene su isključivo na njega, a sada se odjednom mora suočiti s podjelom roditeljske pažnje, na što djeca reagiraju na različite načine. Dijete može odjednom postati zahtjevno, razdražljivo i nervozno, mogu se javiti pojačani sukobi s roditeljima, pretjerana potreba za roditeljskom blizinom ili strah od odvajanja. Neki znaju skretati pozornost na sebe regresijom na prijašnja ponašanja, npr. mokrenjem u krevet, tepanjem, noćnim buđenjima i odlascima u roditeljski krevet. U krajnjim slučajevima može se javiti i depresivno povlačenje i agresivno ponašanje. Sve su to simptomi stanja povezani s osjećajem ljubomore. Što učiniti ako se ona pojavi?

Djeci treba naglašavati kako je svaki od njih poseban i jedinstven te kako se voli na isto toliko poseban i jedinstven način

Svojim doprinosom i dobrom pripremom možete mnogo pomoći djetetu da se dobro prilagodi novoj situaciji i da se lakše nosi s dolaskom još jednog člana obitelji.

1) Pripremite dijete na dolazak bebe
Odmah, čim ste sigurni da čekate prinovu, treba reći djetetu. Time mu dajete dovoljno vremena da se privikne na samu ideju, ali mu isto tako morate objasniti da ćete morati puno vremena provoditi s njim. Objasnite mu da semalo dijete ne može brinuti samo za sebe te će mu biti potrebna pomoć roditelja i starijeg djeteta. Dajte mu do znanja da mala beba iziskuje mnogo pažnje i vremena, no da ćete usprkos svemu i dalje imati dovoljno vremena i ljubavi za njega (i uistinu se držite toga!)

Preporučuje se da sve planirane promjene u životu starijeg djeteta, poput premještanja u drugu sobu, novog kreveta ili polaska u vrtić, provedete mnogo prije rođenja sestre ili brata. Neka svakodnevna rutina ostane ista jer dijete promjene, a posebno odvajanja, može doživjeti kao odbacivanje i manjak ljubavi.

2) Vizualizirajte djetetu što znači imati brata ili seku
Djecu sve zanima. Opišite svom djetetu kako izgleda beba, pokažite lutke, bebe u časopisu ili na televiziji. Objasnite mu kako se bebe ponašaju tijekom dana i noći i da svojim plačem samo žele reći da su gladne, da im je pelena mokra ili da im nešto treba. Na drugačiji način se još ne znaju izraziti. Možete ga informirati ukratko o tome što se sve s bebom događa tijekom dana i kako se prema njoj treba ponašati da se ne uznemiri ili ozlijedi. Možete povesti starije dijete na ultrazvuk i pokazati mu gdje se nalazi njegova mlađa sestra ili brat. Isto mu tako možete pomoći da se uživi u novu ulogu tako da zajedno s vama komunicira s bebom koja je još u vašem trbuhu.

3) Dozvolite djetetu da aktivno sudjeluje u brizi za bebu
Starije dijete treba uključiti u sve pripreme, poput uređenja prostora i kupnje za bebu, na taj će se način osjećati uključenim, važnim i prisutnim u novonastalim aktivnostima. Neka dijete odlučuje o izboru nekih predmeta koje kupujete za novorođenče, pitajte ga za mišljenje o izboru imena te koju bi boju sobe ili igračku odabralo za bebu. Igračku, dakako, kupite i njemu. Kada se dijete rodi, uključite ga u brigu oko novorođenčeta. Najgore što možete učiniti je potjerati ga van iz sobe kada se bavite bebom. Neka ima male zadatke koji će mu dati osjećaj da uistinu pomaže, npr. može donositi pelene, držati bočicu, pokrivati malog brata ili seku, dodavati mu igračke. Osjećat će se korisno, kao mamin i tatin pomagač i vrijedan član obitelji. Bitno je i pohvaljivati rad, trud i dobru volju starijeg djeteta napomenama kao što su: beba te gleda i voli kad je tako nježno grliš, smije ti se, sviđa joj se kako je hraniš. Time ga istodobno motivirate, upućujete u bebine potrebe i osjećaje i razvijate osjećaj privrženosti između djece.

4) Odvojite posebno vrijeme posvećeno starijem djetetu
Najbitnije da se starije dijete ne osjeća zanemareno i odbačeno. Izdvojite vrijeme i posvetite mu se kvalitetno, time ćete mu pokazati da nije „ispalo“ iz rasporeda i da se ne mora stalno boriti za vašu pažnju. Unaprijed planirajte vrijeme koje ćete provesti nasamo sa starijim djetetom i dopustite mu da ono odabere aktivnost. Iskoristite vrijeme kada novorođenče spava kako biste se poigrali s njim i porazgovarali. Možete se dogovoriti s partnerom da on ili ona budu sa starijim djetetom dok se vi brinete za mlađe i tako se izmjenjujte. U ovu priču mogu ući i baka i djed, ali je iznimno bitno da provede dovoljno vremena s oba roditelja. I najvažnije od svega, nemojte davati obećanja koja ne možete ispuniti. Ako se osjećate preumornim, prerasporedite vrijeme ili recite djetetu da radije odspava malo s vama pa mu prije toga pročitajte kratku pričicu, a poslije se igrajte. Ovom aspektu najviše pridonosite upravo vi, stoga budite dosljedni!

5) Razvijajte međusobnu ljubav
Najbolji način? Zajedničkom igrom, što dakako uključuje i vas. Pronađite nešto što vaša djeca mogu raditi zajedno. Npr. naučite ih kako se igra skrivača sakrivanjem i otkrivanjem lica. Oboje će uživati u igri. Starije dijete može praviti razne grimase i smijati se, a mlađem će to zasigurno biti zabavno te će biti sretan i nasmijan. Škakljajte ih, bojite zajedno s njima, gledajte crtiće. Zagrlite vaše dvoje djece istovremeno, grlite se i dajte si međusobno poljupce. Neka vide da su potpuno ravnopravni i neka uživaju u zajedničkom društvu. Djeci treba naglašavati kako je svaki od njih poseban i jedinstven te kako se voli na isto toliko poseban i jedinstven način. Treba isticati i njihove vrijednosti, kvalitete i po čemu su sveiznimni, voljeni i prihvaćeni.

Braća i sestre važne su osobe koje uvelike utječu na cjelokupni razvoj ličnosti, stoga bi se njihova veza trebala njegovati od početaka. Prirodna ljubav i privrženost uvijek postoje, samo treba prevladati neke početne prepreke. Mnogo je i na vama, pripremite teren i dobro rasporedite vrijeme. Time je uspjeh osiguran.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.