Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kako stres utječe na kožu lica

2 min čitanja Objavljeno: 28.4.2015.

Koža lica ogledalo je općeg zdravstvenog stanja. Nije tajna da poročan život dovodi do ubrzanog starenja kože, a loše navike poput pušenja ili uživanja alkohola pokreću “vremeplov” kada je koža lica u pitanju. No postoji i jedan čimbenik koji ne možemo uvijek kontrolirati, a zove se stres.

Stres čini čuda – u negativnom smislu, naravno – kada je lice u pitanju. Stoga se preporučuje pomno proučavanje veze uma i lica kako bismo se lakše nosili s tim neprijateljem dobroga izgleda!

Stres, nedostatak sna i odmora, brza hrana i neredovita tjelovježba mogu imati negativan utjecaj na kožu vašeg lica.

Koža je najveći organ na ljudskome tijelu, pa je posve logično da će se na njoj očitovati i skriveni problemi. Produženo izlaganje stresu pospješuje lučenje hormona kortizola koji je “zaslužan” za mnoge negativne promjene u organizmu, poput debljanja, rasta krvnog tlaka i nestajanja kolagena. Kada joj manjka kolagena i elastina, koža se teže oporavlja te dolazi do vidljivih promjena. Srećom, dovoljno sna i odmora vraća stvari u normalne okvire.

Akne nisu samo problem tinejdžera. Hormonalna neravnoteža nastala uslijed stresa generira nastanak akni, a sve se pogoršava kada odrasla osoba polaže na izgled toliko da ih ne može ostaviti na miru… Koža lica obiluje mastocitima, stanicama koje reagirajući na kortizol otpuštaju histamine. Histamini su ključan borac kod alergija i upala, a na našu put utječu vrlo destruktivno, potpomažući nastanak psorijaze, crvenila, osipa, ekcema i dermatitisa.

Podočnjaci i bore

Nedostatak sna, jedan od osnovnih čimbenika stresa, nanosi izuzetnu štetu očima. Podbuhle oči, popucale kapilare te neizbježno gomilanje otpadnih tvari u nježnoj koži ispod očiju čine i najljepše lice groznim. Povrh toga, koža pod utjecajem stresa gubi sposobnost rehidracije. Rezultat? Ružni tamnosivi podočnjaci. Prvu pomoć predstavlja krema bogata prirodnim sastojcima, poput aloe vere, hijaluronske kiseline ili maslaca od avokada, koja će rehidrirati kožu, ali je dobar san ipak neizostavan faktor zdravoga izgleda.

Drugi “zlikovac” stresa jest hormon epinefrin. On sužava krvne žile te smanjuje dotok krvi i nutrijenata u kožu lica. Doda li se tome zločesti kortizol koji podiže razinu šećera u krvi, rezultat je nastanak prijevremenih bora na licu. One su posljedica pucanja vlakana kolagena u koži, a njihov nastanak može odgoditi prehrana bogata voćem i povrćem, vlaknima i cjelovitim žitaricama. Brza hrana i rafinirani ugljikohidrati veliki su prijatelji bora!

Rozacea je crvenilo lica koje muči milijune ljudi. Ipak, uzrok joj je još nepoznat. No zato se zna što joj pogoduje: začinjena hrana, stres, mentol, pepermint i alkohol. Stoga je prevencija najbolji lijek: redovita tjelovježba, dovoljno odmora, higijena i zdrava prehrana jamci su zdravoga tena!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.