Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kalendar dohrane

4 min čitanja Objavljeno: 01.5.2014.

Dohrana je, kako i sam naziv govori, dodatak neke druge hrane osnovnoj hrani – majčinom mlijeku. Uvođenje dohrane vrlo je uzbudljivo iskustvo kako za vas tako i za vašu bebu, stoga vam donosimo kalendar dohrane, osnovne informacije i odgovore na pitanja poput: kada i kako uvoditi promjene u prehrani, s kojim namirnicama započeti dohranu te što treba izbjegavati, a što se preporučuje.

Za početak valja naglasiti da početak dohrane ne znači prestanak dojenja, kao ni zamjenu mliječnog mlijeka krutom hranom, već samo dodatak toj primarnoj hrani. Majčino je mlijeko najvažniji izvor prehrambenih tvari i idealan tip hrane za dojenče. Dijete samo preko njega dobiva veliku većinu svojih energetskih potreba te u početku ništa drugo nije ni potrebno. Međutim, oko šestog mjeseca života raste potreba za vitaminima A, B i C, željezom, kalcijem i cinkom. Također se počinju pojavljivati zubići, skupa s prirodnom željom i potrebom za žvakanjem i grizenjem, stoga se 5. mjesec života i uzima kao okvirna granica za početak dohrane.

Bebu treba upoznavati s jednim po jednim novim okusom, kako bi se privikla na nove namirnice…

Kada stigne vrijeme za dohranu, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Prvo, bebu treba upoznavati s jednim po jednim novim okusom, kako bi se privikla na nove namirnice. Vrste hrane uvodite pojedinačno (ne miješajte okuse u početku) i postupno u razmacima od nekoliko dana da bi se eventualne neželjene reakcije poput alergija mogle povezati uz točno određenu namirnicu. Takvim polaganim načinom uvođenja namirnica, dijete ima vremena priviknuti se na novi okus, usvojiti ga i prepoznavati. Kasnije slobodno možete miješati okuse.

S dohranom počnite sat ili dva nakon mliječnog obroka kada je dijete naspavano i zadovoljno. Hrana za početak mora biti svježa, prirodna, (najbolje pripremljena kod kuće) i kompletno usitnjena u mikseru. Djetetu dajte plastičnu čajnu žličicu obroka, ne prevrućeg, niti prehladnog. Ako pojede, ponudite mu još 3-4 žličice, to je za prvi puta dosta. Ako ne prihvaća žličicu, ponudite mu mali zalogaj na svom prstu, prihvatit će kao igru. S vremenom će se dakako naviknuti na novi način dobivanja hrane. Novu vrstu hrane u početku treba davati u vrlo malim količinama (nekoliko čajnih žličica) te postepeno povećavati količinu. Kada se dijete najede uglavnom okrene glavu od žlice ili se nagne unatrag, tada ga prestanite hraniti. Ako odbija određeni okus, ostavite ga i pokušajte ponovno sljedeći dan. Bitno je da nikada ne silite u tom trenutku, ali i da probate još nekoliko puta jer je od velike važnosti da hrana bude raznolika.

Učestalost dohrane:
• 2-3 puta dnevno: 6-8 mjeseci
• 3-4 puta dnevno: 9-11 mjeseci
• 3-4 puta dnevno uz 1-2 manja obroka: 12-24 mjeseci

Količina dohrane:
• Za dojenčad od 6. do 8. mjeseca osigurati približno 200 kcal dnevno iz dohrane
• Za dojenčad od 9. do 11. mjeseca osigurati približno 300 kcal dnevno iz dohrane
• Za dojenčad od 12. do 24. mjeseca osigurati približno 550 kcal dnevno iz dohrane

Djeca već od samog rođenja imaju razvijen osjet za četiri osnovna okusa: slatko, gorko, slano i kiselo. Dojeno dijete već se pomalo upoznalo s raznim okusima preko majčinoga mlijeka, budući da njegov okus ovisi o hrani koju je majka jela, no tek će ih s dohranom u potpunosti iskusiti. Iako redoslijed uvođenja namirnica u prehranu nije određen i ne utječe na zdravlje djeteta, dobro je držati se određenih preporuka. Na primjer, mnogi roditelji prvo ponude kašicu od voća, prije onih od povrća. Međutim, povrće ima neutralniji okus, stoga nije loše da se djetetu prvo ponudi povrće jer ako prvo okusi voće postoji mogućnost da će kasnije teško prihvatiti povrće i meso jer se već naviklo na fini, slatki okus. Ovo, dakako, nije pravilo, već samo sugestija.

Također je bitno da u kašice ne dodajete začine, sol i šećer, med, krutu hranu, čaj, kavu i gazirane sokove. Kravlje mlijeko se nikako ne daje djeci mlađoj od godine dana jer nije prilagođeno probavnom sustavu djeteta.

Slijedi kalendar dohrane, koji služi samo kao orijentacijski vodič i nije ga se nužno strogo pridržavati. Svako dijete ipak ima drugačiji ritam dohrane, različite preferencije i posebne potrebe. Najbitnije je ipak da ne zaboravite da je majčino mlijeko baza prehrane!

5 mjeseci starosti
VOĆE – kruške, jabuke i banane
ŽITARICE – riža, kukuruzno brašno, krupica, pahuljice

6 mjeseci starosti
MLIJEČNI PROIZVODI – svježi kravlji sir, skuta
VOĆE – marelice, breskve, trešnje, šljive, avokado
POVRĆE – mrkva, špinat, blitva, tikvice, krumpir
ŽITARICE – pšenica, ječam, zob, ražena krupica
MASNOĆE – ulje (suncokretovo, maslinovo), margarin

7 mjeseci starosti
MLIJEČNI PROIZVODI – jogurt, kiselo mlijeko
VOĆE – kupine, jagode, borovnice, maline
POVRĆE – mahune, brokula, buča
MESO – piletina, puretina (bijelo meso)
SLATKIŠI – keksi (petit beurre) u kašicama

8 mjeseci starosti
MLIJEČNI PROIZVODI – vrhnje
VOĆE – limun, naranče, grejp, mango
POVRĆE – soja, pastrnjak
ŽITARICE – kruh, dvopek, graham krekeri
RIBA – pastrva, bijela riba
MESO – teletina, kunić, janjetina
MASNOĆE – maslac

9 mjeseci starosti
POVRĆE – grašak, repa, šparoge, patlidžan, cvjetača
ŽITARICE – tjestenina, kvinoja, proso
JAJA – žumanjak
MESO – junetina, govedina
SLATKIŠI – keksi za grickanje

10 mjeseci starosti
VOĆE – dinja, datulje, smokve, kivi
POVRĆE – kupus, kelj, poriluk
RIBA – plava riba
MESO – svinjetina, šunka
SLATKIŠI – puding

11 mjeseci starosti
VOĆE – mljeveno, orašasto
POVRĆE – cikla, krastavci, rajčica
ŽITARICE – miješane žitarice, dojenački musli
ZAČINI – češnjak, peršin
SLATKIŠI – čokolada u prahu

12 mjeseci starosti
SIR – gauda, ementaler (polutvrdi)
VOĆE – grožđe (nasjeckano), lubenica
POVRĆE – leća, grah
ŽITARICE – pšenično pecivo, kukuruz
JAJA – bjelanjak
SLATKIŠI – sladoled

Isprobavajte, kombinirajte, osluškujte zahtjeve svoga djeteta i pazite na raznolikost i kvalitetu hrane i dohrana će biti divno i uzbudljivo iskustvo za cijelu obitelj.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.