Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kapilare i crvenilo na licu – kako ih liječiti i ublažiti?

2 min čitanja Objavljeno: 11.5.2016.

Nerijetko se kaže kako je upravo koža ogledalo zdravlja, što upućuje na to da bismo posebnu pozornost svakako trebali obratiti njezinoj njezi.

Kad god primijetimo da nam se na pojedinomu dijelu tijela koža peruta ili smo skloni češćemu nastanku modrica, treba pronaći uzroke tome, a oni najčešće leže ”ispod površine”, odnosno ovise o tome koliko smo vode unijeli u organizam, kako se hranimo, jesmo li pod stresom i slično.

Osim estetskoga problema, crvenilo i proširene kapilare na licu ponekad mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene tegobe.

To nepisano pravilo odnosi se i na pojavu crvenila i sitnih kapilara na licu, posebice sada, u sunčanijemu dijelu godine kada je taj problem još izraženiji. Nastaju na sličan način kao i proširene vene. Vene su žile koje prenose krv prema srcu, a sastoje se od valvula koje onemogućuju povratak krvi u suprotnome smjeru. Valvule mogu oslabjeti, što utječe na slabljenje cirkulacije i nakupljanje krvi na jednome mjestu, a istodobno dolazi i do pojave proširenih vena. One mogu biti posljedica dugotrajnoga stajanja ili sjedenja, a riječ je o plavim ili ljubičastim žilama u ispupčenomu obliku, uglavnom na stražnjemu dijelu noge. Kapilare su sitnije, ali, nažalost, često se pojavljuju na licu.

Uzroci nastanka proširenih kapilara na licu su brojni, no tu prije svega ubrajamo genetiku. Međutim, izloženost suncu ili veoma niskim temperaturama, trudnoća te starenje kože također utječu na nastanak proširenih kapilara na licu. Iako postoje kreme i razni kozmetički preparati koji mogu ublažiti crvenilo kože, popucale kapilare s lica najučinkovitije je ukloniti laserom. Učestalost terapije ovisi o veličini, dubini i boji kapilara, a potrebno ju je provoditi isključivo pod liječničkim nadzorom. Terapija laserom primjenjiva je čak i na pojedinačne kapilare te je izrazito učinkovita, no ne sprječava ponovni nastanak kapilara, pa čak i na istome mjestu.

Osim estetskoga problema, crvenilo i proširene kapilare na licu ponekad mogu upućivati i na ozbiljnije zdravstvene tegobe. Povremeno crvenilo lica katkad može prerasti u intenzivnije crvenilo s uočljivim kapilarama, a to upućuje na prvi stupanj rozaceje, bolesti koja nastaje kao posljedica konstitucionalne labilnosti krvnih žila. U početnim fazama bolest se može relativno dobro držati pod kontrolom primjenom određenih preparata i laserskim metodama. Ali, ako se ne reagira na vrijeme, rozaceja može dovesti do konstantne upale i izrazito osjetljive kože s plavkasto-ljubičastim kapilarama.

Nebrojeni su vanjski utjecaji koji mogu utjecati na pojavu crvenila na licu, ali uz malo opreza možemo ih bez problema izbjeći. U svakom slučaju, potrebno je izbjegavati izlaganje suncu ako se prethodno nismo zaštitili visokim zaštitnim faktorom, kloniti se jako začinjene hrane i alkohola te naučiti nositi se sa stresom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.