Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kegelove vježbe

3 min čitanja Objavljeno: 26.6.2014.

Postoje vježbe koje su vrlo jednostavne, nimalo bolne ili naporne, a donose niz pozitivnih promjena za sve žene jer poboljšavaju seksualno zdravlje, a posebice seksualni užitak. Upoznajte se s Kegelovim vježbama!

 

Kegelove vježbe vrlo su korisne ženama koje nisu trudne, jednako kao i ženama u trudnoći, prije i poslije poroda. O čemu se radi? Fiziološke promjene tijekom trudnoće i poroda, osobito kod prekomjerne tjelesne težine, oslabljuju mišiće zdjelice. Nakon porođaja mogu se pojaviti problemi s kontrolom mokrenja, odnosno neželjeno mokrenje pri smijanju, kašljanju, kihanju ili trčanju, kao i problem padanja i ispadanja maternice. Usto, zbog oslabljenog mišićnog tonusa slabije se osjeća partner pri spolnom odnosu što uvelike umanjuje obostrani užitak.

Vježbanjem se vraća tonus mišićima rodnice, vraća ih se u prijašnje stanje

Kegelove vježbe se fokusiraju na mišiće donjeg dijela zdjelice, odnosno, na jačanje dva kružna mišića (sfinktera) koji kontroliraju prolaz urina i stezanje vagine i analnog otvora. Jačanjem vaginalnih mišića smanjuju opasnost od pucanja tkiva prilikom poroda i skraćuju oporavak u slučaju da je došlo do epiziotomije prilikom poroda (rezanja međice). Također, vježbanjem se vraća tonus mišićima rodnice, točnije, vraća ih se u prijašnje stanje. Isto tako, kod žena starije dobi, Kegelove vježbe pomažu kontrolirati i zadržavati urin. Stezanjem mišića oko analnog otvora može se pozitivno utjecati i na nestanak hemoroida. Ipak, najveća prednost Kegelovih vježbi je povećavanje spolnog užitka, budući da se stezanjem mišića pospješuje prokrvljenost genitalnog područja, čime je zajamčen veći užitak za oba partnera. Iz tog razloga se svim ženama preporučuje prakticiranje Kegelovih vježbi.

Kako vježbati? Za početak je bitno osvijestiti mišiće koje ćete pokretati Kegelovim vježbama. Najlakše ćete ih otkriti tako da pri mokrenju pokušate zaustaviti mlaz. Mišići koji će vam u tome pomoći upravo su mišići dna zdjelice koji se stežu tijekom izvođenja vježbi. Da biste osvijestili drugi mišić koji vam je potreban, zamislite da morate zaustaviti „vjetar“ i stisnite taj mišić. Ako imate osjećaj povlačenja mišića prema gore, pogodili ste! Aktivirati prave mišiće je važno jer Kegelove vježbe nisu učinkovite ako se istodobno sa stiskanjem područja rodnice stišću ostali mišići. Dakle, nemojte stiskati mišiće nogu, trbuha ili stražnjice, niti je potrebno da zaustavljate dah. Usredotočite se na vaginalno i analno područje i nemojte biti napeti. Kada mišići ojačaju, bez problema ćete moći svjesno razdvojiti stezanje svakog pojedinog mišića zdjelice.

Kegelove vježbe se izvode kontroliranim stezanjem i opuštanjem mišića. Prilikom stiskanja mišića brojite do tri, potom se opustite brojeći do tri. Trebali biste osjetiti kako se mišići sa strane stišću, a unutrašnji prolazi postaju napeti. Za prvi puta možete gurnuti dva prsta u rodnicu, malo raširiti i ako primijetite stiskanje, znate da dobro radite. Dišite normalno i ne stišćite ostale mišiće. Položite ruku na donji dio trbuha kako biste se uvjerili da je mekan i opušten. Vježbu ponovite do ukupno 10 – 15 puta, za što će vam otprilike trebati 5 minuta. Cijelu vježbu ponavljajte 3 puta na dan, dakle vježbajte 15-ak minuta dnevno. Cilj je svakodnevnim vježbanjem doći do 25 stezanja i produžiti vrijeme kada zadržavate mišiće stegnute na 10 sekundi i više. S vremenom vježbe možete izvoditi u svim položajima, dok sjedite, stojite ili čučite. Mijenjanje položaja je preporučljivo, isto kao i mijenjanje intenziteta ponavljanja. Npr. povremeno kombinirajte sporo izvođenje vježbe s tri brza ponavljanja (prvo stišćite i brojite do 10, zatim brzo opustite i stisnite). Isto tako možete izvoditi vježbe i prilikom samog seksualnog odnosa tako da pokušate stegnuti partnerov penis. Nakon dužeg vježbanja trebali biste doći do faze da partner može osjetiti kada stisnete mišiće, što će vam pružiti poseban užitak. Prednost ovih vježbi je da ih možete izvoditi bilo gdje, bilo kada i nitko neće ni znati da vježbate, a promjene, ako radite kontinuirano, biste trebali uočiti nakon šest do osam tjedana.

Svaka bi žena bez obzira na godine i seksualnu aktivnost trebala redovito raditi Kegelove vježbe jer ne samo da će one vama i vašem partneru omogućiti bolje seksualno iskustvo, već će i pomoći u seksualnom zdravlju. Započnite i nemojte se predavati! Ipak, za 15 minuta dnevno, dobitci su uistinu veliki.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.