Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Klima utjecaj na zdravlje ima!

2 min čitanja Objavljeno: 09.7.2015.

Prehlada i infekcije gornjih dišnih puteva obično se pripisuju zimskome vremenu. No, zloporaba klima-uređaja u automobilma, domovima i na radnome mjestu čini ljetne dane mnogo bližima prosincu – barem kad je riječ o zdravstvenim tegobama!

Klima-uređaji i “obični” ventilatori spasonosno su rješenje kad pritisnu ljetne žege. Ipak, nestručno korištenje ili čista zloporaba uređaja za hlađenje mogu prouzročiti mnoge probleme. Statistike prikupljane još od početka osamdesetih godina pokazuju kako zaposlenici u zgradama s centralnom klimatizacijom češće boluju od respiratornih i neuroloških oboljenja.

Klima-uređaji u automobilima pravi su rasadnici bakterija. Prosječno 88 posto automobila u sustavu hlađenja kabine krije opasne bakterije i plijesni, a neke od njih, poput bakterije Legionella pneumophila uzrokuju i legionarsku bolest – atipičnu upalu pluća uz visoku temperaturu.

Zloporaba klima-uređaja u automobilma, domovima i na radnome mjestu čini ljetne dane mnogo bližima prosincu – barem kad je riječ o zdravstvenim tegobama.

Osjećate umor i malaksalost usred svoga ureda rashlađenog na 18 stupnjeva Celzijevih? Istraživanja pokazuju kako upravo dugotrajan boravak u prehladnome uredu može izazvati glavobolju i umor. Boravak u zgradi s umjetno rashlađenim zrakom isušuje sluznicu nosa i otežava disanje, čineći put prehladi, gripi i infekcijama znatno lakšim.

Dulji boravak u klimatiziranome prostoru isušuje kožu koja gubi prirodnu vlažnost. Ne pomogne li joj se kremom ili losionom, postat će suha i osjetljiva.

Klimatizirani zrak pojačava i simptome mnogih kroničnih bolesti. Klima-uređaji upravo su zloglasni zbog pojačavanja simptoma niskoga krvnoga tlaka, artitrisita i neuritisa – naročito kad je riječ o centralnom klima-uređaju na čiji rad ne možemo utjecati.

Dugotrajno izlaganje klimatiziranome zraku slabi prirodnu reakciju organizma na ljetne vrućine, odnosno sve je teže podnositi ih. Osobito je stresan prijelaz s temperature pothlađene sobe ili ureda izravno na užarenu ulicu. Da to nije šala zorno oslikava podatak o smrtnim slučajevima – njih je samo u Sjedinjenim Državama više od četiri stotine svake godine.

Jasno, klimatizirane je prostore ljeti nemoguće izbjeći. Ipak, boravak u njima treba smanjiti što je više moguće, a zrak pokušati učiniti vlažnijim. Nove pak centralne klime u zgradama i uredima često dolaze uz UV uređaje za zračenje kojima se prilično učinkovito eliminira opasne bakterije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.