Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Koje namirnice treba izbjegavati u trudnoći – istine i zablude

2 min čitanja Objavljeno: 30.3.2016.

Trudnoća je izvor raznih praznovjerja, među kojima se nađe svašta – od kretanja preko želja i razmišljanja do hrane. Ipak, neke zabrane u vezi s hranom doista imaju smisla.

Prehranu u trudnoći svakako valja prilagoditi. Ne, to nije zato što jedete za dvoje: ne, ne treba vam dvostruko više hrane. Međutim, nekih sastojaka vam zaista treba više, a neki su pak prijeko potrebni za razvoj fetusa. I moguće je da upravo ti nedostaju u vašoj prehrani.

Kavu, kolu, crne čajeve i čokoladu konzumirati s mjerom: više od 200 miligrama kofeina dnevno, pokazala su istraživanja, može utjecati na rast fetusa i dovesti do smanjene porođajne težine djeteta te povećati rizik od pobačaja.

Primjerice, folna kiselina, koju nalazimo u zelenome lisnatom povrću, žitaricama, grahoricama, voću, kvascu i sojinim sjemenkama, iznimno je važna za rani razvoj djeteta. Nema li je dovoljno, središnji živčani sustav fetusa možda će se nepravilno razviti. Svježe voće i povrće donosi oblije vitamina C, koji pomaže protiv infekcija i osigurava posteljicu, ali ne operete li ga iznimno dobro, riskirate toksoplazmozu koja izaziva pobačaje i oštećenje ploda. To se, doduše, događa rijetko, ali ne znači da je zato imalo manje opasno u trudnoći!

Kalcij, nužan i djetetu i vama tijekom cijele trudnoće, potražite u lisnatome zelenom povrću, mahunarkama i brokuli, ali ne nužno i u mlijeku ili sirevima, unatoč tome što su oni najomiljeniji izvor kalcija. Nepasterizirano mlijeko i sirevi poput mozzarelle, fete, camemberta ili svježega kravljeg sira mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja izaziva listeriozu, bolest zbog koje dolazi do pobačaja i mrtvorođene djece. Istu opasnost donosi i sušeni losos, inače bogat kalcijem. Riba je temelj zdrave prehrane, no u trudnoći sa svim valja oprezno! Sabljarke, skuše, tune i morski psi sadrže veće količine žive pa ih je nužno izbjegavati.

I dok nema nikakvih dokaza da podgrijavanja ili kuhanje hrane šteti na bilo koji način, sirovo u trudnoći nije cool! Zato sushi, sirove kamenice i klice prekočite, a usput pripazite i kako je pripremljeno meso koje konzumirate. Sve što nije potpuno pečeno, odnosno propisno termički obrađeno, potencijalno je izvor rijetkih, ali iznimno opasnih bolesti, poput već spomenute listerioze!

Pazite i što pijete. Alkohol valja sasvim izbaciti, a svježe cijeđene sokove zaobići iz istih razloga zbog kojih meso valja dobro skuhati. Kavu, kolu, crne čajeve i čokoladu konzumirati s mjerom: više od 200 miligrama kofeina dnevno, pokazala su istraživanja, može utjecati na rast fetusa i dovesti do smanjene porođajne težine djeteta te povećati rizik od pobačaja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.