Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontracepcija nakon trudnoće

3 min čitanja Objavljeno: 17.3.2014.

Većina mladih majki želi se osloniti na kontracepciju koja je pouzdana i učinkovita, a da nema negativnih utjecaja na dojenje i dijete. Donosimo vam sve o metodama koje su sigurne i dolaze u obzir u raznim situacijama.

Za početak, kakvo je stanje s ovulacijom nakon poroda? Prva ovulacija, odnosno menstruacija, nakon poroda je vrlo individualna. Pri tome glavnu ulogu igra dojenje. Ako žena ne doji, prva ovulacija može se pojaviti najranije 25 dana nakon poroda, a prva menstruacija obično dolazi 45 +/- 10 dana nakon. Dakle, ako ne dojite, plodni možete biti gotovo pa odmah.

Prije donošenja bilo kakve odluke obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom

Dojenje, s druge strane, samo po sebi predstavlja određenu zaštitu od trudnoće, jer se oslobađa prolaktin koji smanjuje mogućnost ovulacije (oslobađanja jajne ćelije) i time sprečava trudnoću. Statistički gledano, vjerojatnost da ćete zatrudnjeti 5 – 6 mjeseci tijekom kojih dojite jest mala, ali nikako nemoguća. Već i same pauze pri dojenju koje traju duže od četiri sata mogu toliko smanjiti razinu prolaktina da dođe do ovulacije. Zaključak bi bio da se, ako zaista trenutno ne želite drugo dijete, ne oslanjate na dojenje kao potpuno sigurnu metodu, već razmišljajte o drugim kontraceptivnim metodama.

Najpoznatije kontraceptivno sredstvo žena je oralna hormonska kontracepcija, odnosno kombinirane pilule, koje sadrže estrogen i progesteron. No, postavlja se pitanje jesu li sigurne za mladu majku? Dokazano je da korištenje pilula koje sadrže estrogen i progesteron u izvjesnoj mjeri smanjuje količinu mlijeka iz dojki kod oko 30% rodilja. Ustvari, ne samo da može utjecati na smanjenje proizvodnje mlijeka, već može i povisiti rizik tromboembolije, a i postoji rizik da se hormoni putem mlijeka prenesu na dijete.Stoga, ako dojite, ne preporučuje se uzimanje oralne hormonske kontracepcije.

Ako ne dojite, rizik ne postoji, a pilula postaje vrlo praktično sredstvo kontracepcije, jer je jednostavna za upotrebu, nije skupa i učinkovita je. Prednost se ipak daje niskodoziranim kontraceptivima. S obzirom da je trudnoća stanje u kojem postoji povišeni rizik tromboze, s oralnom kontracepcijom se ne bi trebalo započeti prije navršenih 28 dana (4 tjedna) nakon porođaja.

Mini pilula je definitivno pogodnija za razdoblje nakon poroda. Ona, za razliku od kombinirane, sadrži samo progesteron, bez estrogena, pa ju bez straha možete koristiti dok dojite. Ona nikako neće utjecati na kvalitetu i količinu vašeg mlijeka,kao ni na zdravlje vašeg djeteta. Funkcionira tako da sprečava zadebljanje stijenke maternice i povećava količinu sluzi između grlića maternice i same maternice pa spermiji teže prodiru. Može se početi uzimati već 21 dan nakon poroda, svaki dan u isto vrijeme i odmah je učinkovita. Ona, s druge strane, ne regulira mjesečnicu (pa ona neće postati manje obilna, redovitija ili manje bolna) jer sadrži puno manju razinu hormona.

Vrlo popularna metoda nakon poroda jest spirala. Radi se o intrauterinom sustavukoji otpušta male količine progesterona i tako sprečava povećanje sluznice maternice pa se oplođena stanica nema za što uhvatiti. Može se umetnuti najranije šest do osam tjedana nakon poroda. Ne predstavlja rizik za dojilje,a zbog male količine hormona popratne pojave su minimalne. Usto, maternica je nakon porođaja podatnija za spiralu, a usađivanje je manje bolno. Osim što je barem 99% učinkovita, o trudnoći ne trebate brinuti čak pet godina. Ako želite, možete je ukloniti bilo kada i plodnost će se odmah vratiti. Dodatna prednost jest da će s njom mjesečnice postati oskudnije i kraće.

U tzv. metode barijere ubrajaju se kondom i dijafragma.Nemaju nikakve opasnosti po dojilje. Dijafragma je silikonsko ili gumeno zaštitno sredstvo koje se stavlja preko grlića materice i mehanički sprečava prolaz spermija do materice. Ako ste ju koristili prije, nakon porođaja dijafragmu trebate nanovo prilagoditi jer su se vagina i cerviks promijenili, a to je moguće otprilike tri mjeseca nakon porođaja kad se sve potpuno vrati na svoj položaj. Dijafragma je ipak manje pouzdana od kondoma i često se kombinira sa spermicidnim pastama. Kondomi, osim što su gotovo 100% učinkoviti (kada ne puknu), su i najbolji odabir odmah nakon porođaja kad je još prisutan iscjedak iz maternice. Nemaju nikakvih popratnih pojava i odlični su za žene koje ne žele unositi nikakve hormonske preparate u tijelo.

Ako ste uistinu sigurni da više ne želite imati djecu, sterilizacija jajovoda i vazektomija su također opcije, ali s tom odlukom samo oprezno, promišljeno i u dogovoru s partnerom.

Prije donošenja bilokakve odluke obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom koji će vam dati detaljnije informacije o svakom kontraceptivnom sredstvu, pomoći vam u odabiru te vas voditi dalje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.