Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kosa i ljeto

2 min čitanja Objavljeno: 22.6.2015.

Ljeto je vrijeme veselja i zabave, svi se osjećamo, a nerijetko i izgledamo mnogo bolje. Još kada bi nam to isto ljeto poštedjelo kosu, gdje bi nam bio kraj? Ljetna briga o kosi ozbiljna je stvar!

Svatko ima neki problem s kosom, a nerijetko je to nezadovoljstvo samom kosom onakvom kakva jest! Kada stigne ljeto i svi se opustimo, i najzdravija kosa može postati problem. Da ne spominjemo činjenicu da znoj i prašina znatno utječu na povećanu pojavu peruti, dok sunce i more, koliko god nam činili dobro, uzrokuju raspucale vrhove, suhoću i povećano ispadanje kose.

Osim sunca, glavni neprijatelji kose tijekom ljeta je voda, bilo morska bilo bazenska. Nikako nemojte prati kosu prije plivanja u bazenu jer će ostati bez prirodne zaštite.

Upravo zato tijekom ljeta kosu nikako ne treba ravnati s pomoću sušila ili koristiti figaro kako bismo dobili velike, romantične uvojke ili prekrasnu valovitost kakvu neke sretnice imaju nakon plivanja u moru. Tretmane koji koriste toplinu u najtoplijem godišnjem dobu valja jednostavno preskočiti! Da, to uključuje i feniranje, s četkom ili bez!

Ljetno sunce prži i kosu i kožu, što znači da i kosa može izgorjeti, odnosno postati tamnija nego što je bila. Ako bojite kosu, onda će vam predug ostanak na suncu izblijediti boju. Bojili kosu ili ne, šešir je vaš najbolji prijatelj! Uz to, uvijek možete kupiti ulje za kosu s UV zaštitom koje će je zaštititi.

Uljem možete tretirati i vrhove kose kako biste spriječili njihovo pucanje, što kombinacija mora i sunca donosi u velikoj količini. Ne uspijete li to spriječiti, uvijek ih možete – odstraniti! Ljeto je odlično vrijeme za novu frizuru!

Ako vam je kosa tijekom ljeta masnija nego inače, problem je u vlasištu! Naime, ljetno doba problematično je i za vlasište jer ga isušuje. Ne pobrinete li se za to, kosa bi vam mogla postati nekvalitetna jer pretjerana suhoća vlasišta može uzrokovati štetu na korijenu kose. Rješenje za oba problema – i masnu kosu i suho vlasište – nikako nije ono što nam prvo pada na pamet, a to je svakodnevno pranje kose. Šampon možete preskočiti te mokru kosu tretirati samo regeneratorom, ostaviti 2 do 3 minute i potom isprati. Ova metoda pomaže kod oba problema. Osim toga, suho vlasište možete tretirati i uljem od jojobe, kokosa ili ružmarina.

Kosa ljeti može biti masnija zbog povećanog znojenja, ali i zbog toga što kremu za sunčanje nanosite previše blizu vlasištu. Pomoći će ispiranje čistom vodom, dok šampon za ljeto pomno birajte (mora biti blag) i pomno koristite – šamponirajte samo vlasište, ne i vrhove, kako biste ih zaštitili. Ne odgovara li vam to, iskušajte suhe šampone ili pak običan dječji puder, koji valja utrljati u kosu i potom iščešljati.

Osim sunca, glavni neprijatelji kose tijekom ljeta je voda, bilo morska bilo bazenska. Nikako nemojte prati kosu prije plivanja u bazenu jer će ostati bez prirodne zaštite. Regenerator koji se ne ispire pridonijet će zaštiti kose i od mora i od bazena, jer zasićena regeneratorom, kosa neće upiti toliko vode. Nakon plivanja u bazenu šampon je obavezan, i to onaj koji sadrži edetinsku kiselinu što umanjuje negativne učinke klora koji se nalazi u bazenskoj vodi.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.