Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kronični bronhitis

2 min čitanja Objavljeno: 05.3.2014.

Saznajte kako prepoznati i koje su opasnosti ove neugodne bolesti, jedne od rjeđe spominjanih posljedica pušačkih navika.

Kronični bronhitis je konstantna upala dišnih puteva popraćena kašljem, hripanjem i sluzi, čiji se intenzitet i učestalost s vremenom povećavaju. Može se ustanoviti ako se tijekom barem tri mjeseca u godini u razdoblju od dvije godine javlja kašalj sa sekretom. Što je uzrok? Poznate su mnoge štetne posljedice pušenja, ali se vrlo malo govori o kroničnom bronhitisu kao rezultatu te nezdrave navike. Ipak, u čak 90% slučajeva kronični bronhitis je upravo rezultat pušenja. Štoviše, respiratorne infekcije četvrti su uzrok smrti u svijetu, s napomenom da muškarci češće obolijevaju.

Kronični bronhitis čini osobu puno osjetljivijom na druge infekcije dišnih puteva

Koje su posljedice? Osobi s kroničnim bronhitisom sve više nedostaje daha i energije, količina sluzi se povećava, a krajnji rezultat je kolabiranje dijela pluća. Kao što smo spomenuli, obolijevaju prvenstveno pušači, ali pojavi bolesti potpomažu i loša kvaliteta zraka, dječje respiratorne infekcije i nasljeđe. Pasivni pušaći također spadaju u rizičnu skupinu. Pušači su skloni zanemariti prve znakove bolesti, poput jutarnjeg iskašljavanja, uvjereni da se radi o “normalnom” pušačkom kašlju. Važno je znati da kronični bronhitis čini osobu puno osjetljivijom na druge infekcije dišnih puteva, pa postoji mogućnost dobivanja emfizma (bolest koja uništava plućne alveole i bronhiole), pa čak i upale pluća i raka pluća. Dakle, stvar je prilično ozbiljna, stoga imajte na umu moguće posljedice vaše pušačke navike, naravno, ukoliko pušite.

Terapija lijekovima je prilično ograničena. Rano otkrivanje kroničnog bronhitisa igra vrlo bitnu ulogu, a jedinstveni lijek ne postoji. Najveće promjene mogu napraviti jedino same oboljele osobe. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba, bilo koje tehnike opuštanja i šetnje prirodom pridonose poboljšanju. Treba izbjegavati dodir s osobama zaraženim prehladom ili gripom te se kloniti zadimljenih prostora. Sve to, naravno, pod početnim uvjetom da se prestane pušiti. Ako želite pomoći partneru ili prijateljima da se ostave cigarete, a jasni zdravstveni pokazatelji ne dopiru do njih, pokušajte s računanjem potrošenih financija koje su se mogle utrošiti u novi auto ili čak stan. Također, temeljno pitanje na koje biste im trebali ukazati jest: Tko vlada nad kime, cigareta ili osoba?

Ako smatrate da ste dobar kandidat za ovu bolest, posvetite više vremena šetnji prirodom u dobrom društvu ili provedite vrijeme na morskom zraku koji će djelovati kao dobra prevencija ili, u krajnjoj liniji, liječenje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.