Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Ljekovit utjecaj glazbe

2 min čitanja Objavljeno: 21.4.2015.

Svi gotovo instinktivno znamo da glazba podiže raspoloženje, zato je i neizostavan sastojak vjenčanja, slavlja i proslava! I tugu liječimo s pomoću glazbe – tko se nije kao tinejdžer naslušao sati i sati tužnih romantičnih pjesama nakon nenadanog prekida?

Unatoč svemu tome terapija glazbom, premda postoji više od dvije tisuće godina i koristila se još u egipatskim hramovima, slabo je poznata. Nekako smo zaboravili da je grčki bog medicine Apolon ujedno bio i bog glazbe. No sve se to stubokom promijenilo u 21. stoljeću.

Pjevušite li kada vas boli? Ako to nikada niste prakticirali, idući put kada osjetite bol, pokušajte! Bol neće nestati, no vi ćete ga lakše podnijeti!

Napredak tehnologije omogućio nam je da snimamo i mapiramo mozak te pružio priliku da precizno promatramo i mjerimo njegova područja koja se aktiviraju prilikom slušanja glazbe. Prva takva istraživanja otkrila su neočekivane podatke – glazba nije samo melodija koja je ugodna uhu ili aktivnost koja donosi veselje već je i poseban jezik koji potiče složene procese u ljudskom mozgu, pa se može učinkovito koristiti u tretmanu ljudi čiji je mozak na neki način oštećen. Terapeuti koji su koristili terapiju glazbom bili su oduševljeni, a znanstvenici iznenađeni.

S godinama su klinička i znanstvena istraživanja pokazala ono što je Hipokrat, koji je glazbu koristio kao tretman za pacijente s mentalnim problemima, znao još 400 godina prije Krista – glazba je ljekovita.

Od Mozarta do Chopina

Neurološka terapija glazbom nesumnjivo će uskoro postati standardan dio rehabilitacijske njege jer dokazano donosi dobrobit, pa tako u Sjedinjenim Državama terapiju glazbom pokriva zdravstveno osiguranje. U neurologiji je odavno poznat Mozartov učinak, odnosno da posebna unutarnja arhitektura i harmonija glazbe velikog skladatelja pomaže bolesnicima da se brže oporave.

S druge strane, otkriveno je da skladbe Poljaka Frédérica Chopina liječe nesanicu. No to zasigurno nije sve. Premda je rehabilitacija oštećenog mozga najzanimljivija znanstvenicima kao i ljudima boluju od Alzheimerove bolesti, terapija glazbom ima široku primjenu. Pokazala se izuzetno uspješnom za oporavak pacijenata koji boluju od raka, kao i u borbi protiv depresije i anksioznosti. Bilo da olakšava život s kroničnim bolovima, vraća sjećanja na unuka zahvaljujući pjesmici iz djetinjstva ili umanjuje emocionalnu bol gubitka, glazba podiže kvalitetu života. Zapjevate li, bit ćete sretniji!

Imate li iskustva s ljekovitim utjecajem glazbe? Koja vas glazba smiruje? Podijelite s nama na našoj Facebook stranici!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.