Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Ljubimci i trudnoća

2 min čitanja Objavljeno: 02.11.2014.

Imate ili čekate bebu, a niste sigurni kako ljubimci utječu na vaše dijete? Kako uskladiti život obitelji s djecom s kućnim ljubimcem? Neki čak pomišljaju da se riješe kućnog ljubimca u trudnoći ili za vrijeme prvih bebinih mjeseci, međutim kako do toga ne bi došlo, donosimo vam nekoliko praktičnih savjeta.

Kako ljubimci utječu na trudnoću i na dijete? Sudeći prema brojnim istraživanjima, kućni ljubimci doista pozitivno utječu na psihičko i fizičko zdravlje svojih vlasnika i ostalih ukućana. Briga i druženje s kućnim ljubimcima dokazano pozitivno utječu na svakodnevnu razinu stresa, na krvni tlak i općenito poboljšavaju naše raspoloženje.

Briga i druženje s kućnim ljubimcima pozitivno utječu na svakodnevnu razinu stresa

Dok traje trudnoća i nakon što dijete dođe u obitelj, mačke i psi uistinu primjećuju promjene. Dnevna rutina i fokus cijele obitelji se tada posvećuje majci i djetetu, a manje ljubimcu. Zato, imajte na umu poklanjati vašem ljubimcu dovoljnu količinu pažnje, odnosno, barem približnu količinu pažnje na koju je inače navikao. Tako ćete izbjeći potencijalnu ljubomoru i osvetnička ponašanja kućnih ljubimaca. Ako je dobro odgojen, pas će se često zaštitnički i s pažnjom odnositi prema djetetu.

Vašeg psa možete postupno upoznati s novorođenčetom na sljedeće načine: dajte mu da ponjuši neki komadić bebine odjeće, zatim ga pohvalite riječju i dodirom, kako bi razvio pozitivne asocijacije. Kasnije, dok neko drži bebu, a netko psa na lajni, nježno mu možete dopustiti da ponjuši bebu. Prekinite pri svakom neočekivanom ponašanju. Kada se pas i beba opuste, možete maknuti lajnu, ali nikada ne ostavljajte psa samog s bebom. Dok psu pokazujete bebu, jasno izgovarajte njezino ime.

Nikako se ne morate rješavati vašeg ljubimca tijekom trudnoće ili nakon dolaska djeteta. Naravno, morate postaviti jasna pravila ponašanja. Za početak, nikada nemojte dozvoliti psu da liže bebu po licu, tko zna što je sve njušio ili jeo. Držite jasno odvojene bebine i pseće igračke i uvijek perite ruke nakon dodira s ljubimcem, a prije nego što uzmete bebu. Češće čistite kuću i postelju vaših ljubimaca. Pelene mogu psima biti vrlo zanimljive stoga ih držite podalje. Kako bi još lakše uskladili život vaše obitelji i ljubimaca, držite ih podalje od vaše postelje, pogotovo ako u njoj spava trudnica ili djeca.

Trudnice se često plaše toksoplazmoze, parazita kojeg najčešće prenose mačke. Ipak, infekcija je vrlo rijetka, a vi se možete dodatno osigurati i pojačati mjere higijene te odvesti ljubimca na liječnički pregled na antitijela.

Dobro odgojeni kućni ljubimac će uz vaše mjere opreza i higijene biti vjeran drug vašem djetetu, dok se dijete uz ljubimca može naučiti odgovornosti i posljedicama vlastitih djela. Naravno, roditeljska potpora i podučavanje nužni su za kvalitetan odnos vašeg kućnog ljubimca i djeteta.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.