Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Madeži i izlaganje suncu – što treba znati?

2 min čitanja Objavljeno: 13.6.2016.

Madeže se, već samom činjenicom da se s nekima rodimo, smatra sasvim normalnom pojavom na našoj koži, no većina nastaje tijekom života. U sljedećem tekstu saznajte kako redovito pratiti madeže i pravilno ih zaštiti od sunca.

Dolaskom sve toplijega vremena i sezone izlaganja sve većega dijela kože suncu, valja se podsjetiti na brigu o koži te prikladnu njegu tijekom ljetnih mjeseci. Upravo je sada pravo vrijeme da pregledamo madeže na tijelu i počnemo s iznimno važnom zaštitom kože od sunčevih zraka.

Koža pamti svaku našu izloženost suncu i UV zrakama pa se neka godinama nagomilana oštećenja stanica kože od sunca više ne mogu popravljati

Umjereno izlaganje suncu blagotvorno utječe na kožu i neke kožne bolesti, poput psorijaze, no za one koji imaju mnogo madeža izlaganje sunčevim zrakama može biti opasno. Naime, koža pamti svaku našu izloženost suncu i UV zrakama pa se neka godinama nagomilana oštećenja stanica kože od sunca više ne mogu popravljati. Iako madeže smatramo uobičajenom pojavom, svaku promjenu u njihovu izgledu trebali bismo shvatiti vrlo ozbiljno jer ona može biti znak pojave melanoma.

Normalni madeži su malene smeđe mrlje na koži koje se nerijetko povećavaju samim našim rastom. Svaki madež koji nema pravilan rub, asimetričnoga je oblika te naglo naraste, uzrok je za alarm. Ako osoba na tijelu ima više od deset madeža, to upućuje na povećan rizik od njihova razvijanja u melanom. Sumnjivim madežima smatra se i one koji, osim promjene oblika i veličine, promijene i boju, primjerice, naglo potamne i postanu crni ili pak oni koji naglo izgube boju. Zbog povećanoga rizika od melanoma na to posebnu pozornost trebaju obratiti ljudi s osjetljivom kožom i velikim brojem madeža, u prvome redu osobe svjetlije puti, zatim oni koji se redovito izlažu suncu te oni koji su u djetinjstvu više puta zaradili opekline od sunca.

Šanse za nastanak melanoma koji se može razviti u rak kože može povećati i neodgovorno izlaganje suncu. Sunčeva svjetlost ubrzava promjene unutar samoga madeža pa je važno još u mlađim danima obratiti pozornost na odgovarajuću zaštitu od sunca u obliku krema s visokim zaštitnim faktorom, nošenja naočala, šešira i drugih pokrivala za glavu te odgovarajuće odjeće. Svaki izlazak na sunce, bez obzira na to uključuje li on kupanje, vožnju biciklom ili šetnju, treba podrazumijevati zaštitu kože odgovarajućim sredstvom. Sve madeže također treba pravilno štititi sredstvima za zaštitu od sunca koje na kožu treba nanijeti najmanje pola sata prije izlaganja suncu te svaka iduća dva sata. Stručnjaci već godinama upozoravaju da na plažu treba ići samo ujutro i navečer, dok u razdoblju između 10 i 16 sati uopće ne bi trebalo izlagati kožu suncu. Ne valja se zavaravati niti tijekom oblačnih dana jer tada čak i do 80 posto sunčevih zraka može proći kroz oblake.

Redovito praćenje madeža tijekom cijele godine i pravodobno uočavanje svih bitnih promjena već je velik korak u zaštiti kože. Madeže treba pregledavati barem jedanput godišnje, a svakako nakon ljetovanja. Ako je madež izgubio svoj pravilan okruglast oblik, ako su mu se promijenile boja, veličina, debljina ili rubovi, svakako treba posjetiti liječnika.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.