Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Mogu li se bez grižnje savjesti uskladiti roditeljstvo i zaposlenost?

2 min čitanja Objavljeno: 07.3.2017.

Ponekad vam se čini da vam je dijete tek jedna od stavki pretrpana rasporeda te da je jedini razgovor koji s njim vodite požurivanje ili prigovaranje? Ne dajte se smesti!

Mnoge majke već tijekom porodiljnoga dopusta rade jer im to dopušta priroda posla. Honorarni poslovi, umjetnički projekti – sve su to poslovi koji se mogu uklopiti i u prve mjesece bebina života jer njihov obim može varirati.

Nekome je potreban novac, a nekome profesionalno okruženje. Osluhnite svoje potrebe i udovoljite im, bez grižnje savjesti! Pomoć s djetetom svakako će vam trebati, radili vi ili ne.

Provesti godinu, pola ili dvije posvetivši se djetetu zvuči kao dar iz snova. No, realnost zna biti drukčija. Nekome je potreban novac, a nekome profesionalno okruženje. Osluhnite svoje potrebe i udovoljite im, bez grižnje savjesti! Pomoć s djetetom će vam trebati, radili vi ili ne. Stoga je i zatražite, bez oklijevanja!

Roditelji dojenčadi u Hrvatskoj imaju priliku biti posvećeni svome djetetu cijelu godinu. I to je izvrsno. Međutim, osjećate li se sasvim isključeno iz svijeta, smijete bez grižnje savjesti prihvatiti dobar projekt. Uskladite svoje obveze s djetetovim i vlastitim potrebama. Pažljivo planirajte i nemojte se prenaprezati, odnosno ostavite si dovoljno slobodnoga vremena, i za druženje s djetetom i za sebe.

Vrijeme posvećeno djetetu lišite drugih smetnji. Izaberite aktivnosti koje dijete voli i u kojima oboje uživate. Primjerice, zajednički odlazak na bazen – vi plivate dok je dijete na treningu, a poslije zajedno sušite kosu te kod kuće pravite večeru – izvrstan je primjer kvalitetne zajedničke aktivnosti. Samo, jednom kad krenete na određenu aktivnost, nemojte je preskakati!

Čišćenje vas nikada neće ispuniti kao posao koji volite! Dok je dijete maleno, kuća neka čeka, a ne dijete. S malo većim djetetom, dio vremena odvojite za kućanske poslove i dopustite djetetu da vam pomaže. Takvim uključivanjem naučit ćete svoje dijete pospremanju, pranju rublja i kuhanju, što će vam omogućiti, osobito ako imate muško dijete, da odgojite istinskoga partnera njegovoj budućoj supruzi. To je ozbiljan posao, ali zapamtite – ne mora biti i jedini koji radite!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.