Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Njega kože nosa tijekom prehlade i gripe

1 min čitanja Objavljeno: 08.11.2018.

Pred nama je sezona šmrcanja, kašljanja i kihanja, a kako vam i ove godine nos ne bi izgledao kao užareni krumpir, pripremili smo za vas nekoliko korisnih savjeta.

Za vrijeme prehlade i gripe sluznica gornjih dišnih puteva najčešće je ozbiljno nadražena, ponajprije zbog pojačanog izlučivanja nakupljenog sekreta iz grla i nosa. U takvoj situaciji uobičajeno je sekret koji polagano i dosadno curi uklanjati ispuhivanjem i brisanjem jednokratnim papirnatim maramicama.

No, zbog stalnog iritiranja nježne nosne sluznice, posebice hrapavim papirnatim maramicama, površinski sloj se nadražuje, zaštitni sloj oštećuje te postaje veoma crven i bolan na dodir, a ponekad dolazi i do pucanja sitnih kapilara koje se nalaze odmah ispod nježnog površinskog sloja.

Zbog stalnog iritiranja nježne nosne sluznice, ponekad dolazi do pucanja sitnih kapilara koje se nalaze odmah ispod nježnog površinskog sloja.

U takvom slučaju, s ciljem saniranja negativnih posljedica na vanjskom dijelu nosa moguće je primijeniti blage balzame na bazi nevena, no oni će trajno riješiti problem samo ako se ukloni i sam uzrok, odnosno zaustavi curenja sekreta.

Da bi se smanjilo curenje iz nosa preporučuje se upotreba hipertoničnih otopina koje će zbog svog osmotskog djelovanja potaknuti izlučivanje sekreta te pomoći da se on brže iscijedi. To znači i rjeđe korištenje papirnatih maramica, odnosno umanjivanje nadraživanja kože te posljedično brži proces njezina obnavljanja.

Aqua Maris Hypertonic sprej uklanja višak tekućine iz sluznice nosa, smanjuje njezino oticanje i olakšava disanje kroz nos. Zbog svoje prirodnosti i blagosti, taj je proizvod rješenje za začepljen nos tijekom trudnoće i dojenja kada drugi lijekovi za prehladu nisu prikladni, kao i za djecu već od prve godine starosti. Dostupan je bez recepta u ljekarnama diljem Hrvatske, a zbog praktičnog pakiranja pogodan je i za putovanja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.