Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Nokti – ogledalo zdravlja i imuniteta

1 min čitanja Objavljeno: 12.4.2017.

Ako su oči ogledalo naše duše, onda su nokti ogledalo stanja našega organizma. Promjene na noktima mogu upozoravati na razne zdravstvene probleme, a kako ih prepoznati, saznajte ovdje.

Premda se noktima najčešće bavimo kad ih želimo urediti i pretvoriti u ukras našega tijela, trebali bismo im pridavati više pozornosti, ponajprije opažajući promjena u njihovoj boji i teksturi. Naime, stanje naših noktiju može upozoriti na ozbiljne zdravstvene probleme i prije provedbe specijaliziranih liječničkih pretraga.

Stanje naših noktiju može upozoriti na pojavu ozbiljnih zdravstvenih problema i prije provedbe specijaliziranih liječničkih pretraga.

Već i sama promjena boje noktiju trebala bi biti shvaćena kao znak upozorenja. Ako su vaši nokti blijedi, vjerojatno vam nedostaje vitamina, dok izrazito bijela boja noktiju može upućivati na hepatitis. Zelena boja noktiju govori da je riječ o bakterijskoj infekciji, a crvene pruge pojavljuju se kad postoji upala srčanog zaliska.

Premda svatko od nas želi čvrste i jake nokte, ni izrazita zadebljanja tih rožnatih tvorevina nisu dobar znak. Zadebljanja na noktima mogu upućivati na psorijazu, bolesti pluća, probleme u cirkulaciji. Jedna od najčešćih ružnih promjena na noktima je njihovo listanje. I premda uzrok tome može biti i često korištenje nekvalitetnog laka za nokte ili pretjerano namakanje ruku u vodi, to ipak ne može opravdati konstantno i izrazito listanje noktiju. U tom slučaju, vjerojatnije je riječ o nedostatku vitamin C, folne kiseline i proteina.

Također, snažnom listanju noktiju skloni su i psorijatičari, ali i oni koji žive neurednim životom te se loše hrane. Suhi nokti koji lako pucaju znak su gljivičnih oboljenja ili problema sa štitnjačom.

Stoga, ako na noktima primijetite neku od navedenih promjena, zasigurno je na neki način riječ o poremećenoj ravnoteži u organizmu. Kako u uspostavljanju balansa u našemu tijelu iznimnu ulogu ima zdrava probava, preventivno vam mogu pomoći probiotski pripravci Normia i Prolife.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.