Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Odvikavanje od pelena

1 min čitanja Objavljeno: 21.6.2017.

Ljeto je idealno vrijeme za odvikavanje od pelena. Uzbuđeni ste konačno se riješiti pelena, platnenih ili jednokratnih, ali istodobno, plaši vas sam proces? Kako i kada početi?

Naoružajte se strpljenjem i razumijevanjem. Rastanak s pelenama i upoznavanje s kahlicom uvelike ovise o psihičkoj i emocionalnoj spremosti djeteta. Idealna dob za odvikavanje od pelena je od 18 mjeseci do treće godine djeteta. Ali, to nije pravilo! Ne brinite se ako vam ne uspije od prve i nemojte djetetu ni sebi nametati osjećaj krivnje.

Uvijek pohvalite trud, čak i kada nema rezultata. Ispunite proces veseljem i proslavite prve uspješne pokušaje.

Uzmite u obzir da se pojavom jednokratnih pelena pomaknulo vrijeme odvikavanja od njih jer dijete nema osjećaj neugode kada su pelene pune. Stoga ga stavite u obične gaće i brzo će pohvatati razliku suho – mokro. Tu su prirodnopelenaši u prednosti.

Upoznajte dijete s kahlicom. Stavite je u kupaonicu pa kada vi obavljate nuždu, neka vas dijete oponaša! Ne ustručavajte se objasniti mu što radite: od skidanja hlača i gaća, puštanja vode (uvijek zabavno!), do obveznog pranja ruku. Koristite šarene sapune. Neka cijeli proces bude zabavan.

Uvijek pohvalite trud, čak i kada nema rezultata. Skupljajte zvjezdice za uspješno obavljanje nužde ili nagradite sitnicama. Ispunite proces veseljem i proslavite prve uspješne pokušaje.

Ako dijete uvijek zna gdje je kahlica, veća je šansa da će je koristiti. Ipak, u početku očekujte i male nezgode. Uvijek imajte sa sobom rezervne gaćice i hlačice. Neka djeca u početku ne žele “kakati u tutu”. Nemojte vršiti pritisak na dijete, i to će s vremenom savladati.

Kad je riječ o noćnim mokrenjima, djeca znaju mokriti u krevet i do pete godine. Plastična plahta ispod obične u tome vam je saveznik!

I kad počne odvikavanje, pelene ne bacajte u smeće. Možda vam zatrebaju za tešku noć ili dugu vožnju. Za iritacije izazvane vrućinom i znojenjem, tu je Dječja mast s uljem lavande koja umiruje iritacije, a preko dana, malene guze miomirisom štiti i od uboda komaraca.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.