Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Odvikavanje od pušenja

2 min čitanja Objavljeno: 31.5.2015.

Pušenje stoji novca, vremena i zdravlja, a nije ga se lako riješiti. Unatoč tome što se zna da je to najuobičajeniji uzrok smrti koji se s lakoćom može spriječiti, pušenje je i dalje vrlo rašireno.

Od navike bogatih, pušenje je danas postalo simbol siromaštva, relativno jeftina droga koja onima koji rade i po 16 sati dnevno daje snagu da nastave. Nikotin je u tome bolji od kofeina, jer će rijetko koga zaboljeti želudac odmah nakon konzumacije. No riječ je o tihom ubojici koji uzrokuje rak i donosi bol kada je već kasno.

Istraživanja pokazuju da nikada nije prekasno prestati pušiti! Osim što će smanjiti rizik za pojavu raka, prestanak ima izravne pozitivne posljedice na zdravlje. A o novčaniku da i ne govorimo. Već za nekoliko tjedana poboljšat će vam se cirkulacija, a krvni tlak se vratiti u normalu. Lakše ćete disati, a osjetila njuha i okusa naizgled će vam se pojačati, pa će vam hrana postati ukusna i primamljiva.

Zaposlite ruke i um pa će sve nuspojave odvikavanja, poput napetosti, razdražljivosti, smanjene koncentracije ili nesanice, teže zavladati vašim danima.

To nas pak dovodi do jednog najčešćih opravdanja za odustajanje od prestanka pušenja – jer ni debljina nije zdrava, zar ne? Ipak, napetost koja se pojavljuje uslijed fizičkog odvikavanja od nikotina ne liječe svi hranom. Zato kada donesete odluku o prestanku pušenja, pronađite nešto što će vas smiriti i zaokupiti. Počnite trčati. Ili heklati. Zaposlite ruke i um pa će sve nuspojave odvikavanja, poput napetosti, razdražljivosti, smanjene koncentracije ili nesanice, teže zavladati vašim danima.

Hrana je izvor vitamina i minerala koji u velikoj mjeri nedostaju pušačima, što je jedan od razloga debljanja nakon prestanka pušenja. Razina vitamina C u pušača čak je 60 posto niža nego u nepušača, a duhanski dim ubija vitamine B skupine i antioksidanse. No pametno upravljanje jelovnikom spriječit će debljanje. Ako vam prestanak pušenja i istodobna promjena načina prehrane predstavlja prevelik zalogaj, istražite dodatke prehrani koji sadrže vitamine A, B-kompleks, C i E, selen i magnezij, ono što pušačima najviše nedostaje.

Koliko lako ili teško ćete podnijeti proces odvikavanja od pušenja ovisi samo o vama. Pritom to ne ovisi isključivo o snazi vaše volje već i o tome kako ste si postavili stvari. Preispitajte se i saznajte što je vama najvažnije. Prestajem jer ću biti zdravija može upaliti, no ljudi koji umiju tako razmišljati i nemaju previše problema s prestankom. Većini je to ipak preširoko postavljen cilj.

Prestajem jer mi odjeća ima neugodan miris. Prestajem jer me pušenje čini nervoznim. Prestajem jer sam trudna. Prestajem jer želim početi trčati. Sve su to legitimni razlozi, no pravi razlog mora biti bitan za vas osobno kako biste ga, kada vam postane teško, mogli izvući na vidjelo i pronaći snage da nastavite.

I na kraju najvažnije – nema jedinstvene formule za prestanak pušenja. Neki to mogu u jedan dan, nekima je potrebno nekoliko mjeseci, nekima su nužni nikotinski flasteri, a nekima tečaj pletenja. Kada pronađete pravu formulu za sebe, znat ćete. A tada će pušenje već postati dio vaše prošlosti…

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.