Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Opasnost povišenog šećera u trudnoći

2 min čitanja Objavljeno: 12.6.2014.

Već je svima vrlo jasno da se zdravstvena stanja u trudnoći moraju dobro razjasniti, proučiti i shvatiti ozbiljno. Jedno od takvih stanja je i gestacijski dijabetes, odnosno povišeni šećer u trudnoći. Iako samo oko 4% trudnica pati od ovog poremećaja, vrlo je važno saznati osnovne informacije kako bi se na vrijeme prepoznao i nadzirao te kako bi se negativni učinci izbjegli.

Sama riječ dijabetes govori nam da se radi o poremećaju regulacije šećera u krvi. Trudnički dijabetes je direktna posljedica povišenih hormona tijekom trudnoće, a pogađa i žene koje prije nisu imale problema s regulacijom šećera. Javlja se u drugom tromjesečju (oko 24. – 30. tjedna) jer se u trudnoći luče kontrainzulinski hormoni tako da tijelu nedostaje inzulina, koji regulira šećer. Na sreću, stanje je prolazno i nakon porođaja se najčešće povlači. Ipak, posljedice koje može imati mogu biti iznimno štetne i za dijete i za majku. Zbog ovog poremećaja češće dolazi do komplikacija u trudnoći i pri porođaju. Može se javiti pojačani fetalni rast te porođaj može biti prijevremen i otežan zbog prevelike bebe. Može doći i do anomalija ploda zbog naglog rasta kao i promjena na posteljici. Isto tako, za majku postoji veći rizik za razvoj dijabetesa kasnije u životu. Dijagnoza se mora postaviti što ranije kako bi se na vrijeme interveniralo kod mogućih posljedica.

Treba izbjegavati hranu koja sadrži jednostavni šećer

Savjesniji liječnici će rutinski poslati trudnicu na pretragu glukoze. Ipak, test opterećenja šećerom (OGTT) nije obavezan, stoga svakako inzistirajte i obavite ga oko 26. tjedna trudnoće. Test je vrlo jednostavan, analizira se šećer u krvi natašte, a zatim nakon ispijanja slatke tekućine. Ukaže li ovaj test na trudnički dijabetes, ide se na daljnje testiranje koje se obavlja tijekom 24-satnog boravka u bolnici. U principu, nema tipičnih simptoma ovog poremećaja, pretraga krvi je jedini način da se otkrije, no neke trudnice mogu osjetiti izraženu žeđ i umor.

Osnovno liječenje ovog poremećaja je dijeta i fizička aktivnost. Treba izbjegavati hranu koja sadrži jednostavni šećer, kao što su kolači, keksi, slatkiši ili sladoled. Važno je jesti uravnotežene obroke. Također, liječnik će preporučiti redovito vježbanje, koje će pomoći održati razinu šećera u krvi na normalnoj razini. U nekim slučajevima te mjere neće biti dovoljne pa će se u terapiju uvesti i injekcije inzulina. Važno je kontrolirati težinu, zdravo se hraniti i nastaviti vježbati i nakon rođenja djeteta, zbog opasnosti da dijabetes ostane ili se javi kasnije u životu.

Iako je ovo stanje rijetko, morate se upoznati s njim kako biste ga na vrijeme otkrili i reagirali.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.