Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Osnove aromaterapije i pravilno doziranje eteričnih ulja

3 min čitanja Objavljeno: 20.10.2014.

Sada kada ste se upoznali s blagodatima eteričnih ulja, valja naučiti i kako ih pravilno koristiti i zapamtiti zlatno pravilo kod njihove upotrebe: bolje jedna kap manje, nego više.

Eterična ulja se mogu koristiti na mnoge načine, dermalno ili inhalacijom. Lako su hlapljiva, zapaljiva i nisu topiva u vodi, trebaju uvijek biti u dobro zatvorenim tamnim bočicama da ne bi ishlapila.

1) Koristite li eterična ulja za njegu kože ili za masažu morate se pridržavati osnovnih uputa. Prvo i najvažnije: eterično ulje koje se nanosi na kožu mora uvijek biti razrijeđeno kako ne bi izazvalo iritacije. To znači da ih prije nanošenja obavezno treba u određenoj koncentraciji otopiti u nekom temeljnom, biljnom ulju kao što je bademovo ili kantarionovo. U kozmetičke svrhe, eterična ulja se uobičajeno nanose u koncentracijama od 0,5% (njega kože oko očiju) do 3% za njegu lica, te do 10 % za njegu tijela (specifične mješavine protiv celulita, strija i sl.). Ulje se uvijek nanosi na mokru kožu!

Kako ćete izmjeriti koncentraciju eteričnih ulja u mješavini?

Okvirno 1 kap eteričnog ulja na 10 ml baznog ulja znači koncentraciju od 0.5%. Ako ne želite riskirati niti računati držite se ovog pravila: Najveća koncentracija koju smijete imati je 10 kapi na 100 ml nekog baznog ulja jer u protivnom eterično ulje može izazvati iritacije kože. Kod djece i starijih najviša koncentracija može biti 1%.

Za one koje više zanimaju omjeri, neka se služe ovom računicom. Ako želimo izračunati koliko je kapi eteričnog ulja potrebno za željenu koncentraciju, držat ćemo se formule preporučene u većini literature i trebat će nam malo jednostavne matematike:

[količina baznog ulja u mL] x [željeni postotak] / 5 = broj kapi

Ako želimo dobiti 2% mješavinu u 30 ml biljnog ulja: 30 x 2 = 60, 60 : 5 = 12 kapi

Jedino se eterično ulje lavande i čajevca (čajevac se nanosi na male površine jer jako isušuje kožu) mogu nanositi direktno na kožu u vrlo malim količinama.

2) Pomoću eteričnih ulja se može pripremiti i ugodna i mirisna kupka. Eterično ulje se i u ovom slučaju pomiješa s nekim emulgatorom (slatko vrhnje, med ili sojino vrhnje kao najbolja opcija) i ta se mješavina ulije u toplu vodu. Kupka traje oko 20ak min, a voda ne smije biti prevruća jer bi ulje odmah ishlapilo. Isto tako, mješavinu dodajte tek kad je kada puna jer će u suprotnom ulja ishlapjeti s parom. Kupke mogu biti parcijalne (tretiraju se samo noge ili ruke), sjedeće kada je voda do struka ili cijele kada se cijelo tijelo uroni u vodu. Za cijelo tijelo (50 litara vode) pomiješajte maksimalno 20 kapi eteričnog ulja s pola decilitra emulgatora. Za sjedeću kupku (10 litara vode) pomiješajte 7-10 kapi, a za parcijalnu (5 litara) 5-7 kapi.

3) Treći način je inhalacija, odnosno udisanje para eteričnih ulja u svrhu rješavanja određenih tegoba gornjih dišnih putova. Postoji nekoliko načina. U posudu s oko 1 l kipuće vode treba nakapati maksimalno 5 kapi eteričnog ulja i udisati paru 10ak min. Treba pripaziti da para ne bude prevruća kako ne bi opekla lice, te se preporučuje držati zatvorene oči. Druga svrha inhalacije može biti jednostavno oplemenjivanje prostora. Najjednostavnija tehnika je nanošenje nekoliko kapi na maramicu ili pamučnu krpicu te udisanje dok ulje hlapi. Takvu maramicu si možete staviti na radni stol. Ne preporuča se mirisanje ulja direktno iz bočice. Druga, također jednostavna tehnika, idealna za zimu, je nanošenje par kapi u vruću vodu. Posudica s vodom i uljem se stavlja na radiator te tako ovlažuje prostor, a ujedno i isparava eterično ulje te obogaćuje prostor divnim mirisom.

Najdirektnija metoda je korištenje eteričnog ulja u mirisnim lampicama. Aroma lampice su obično keramičke lampe u čije se postolje zapali svijeća, koja zagrijava gornji dio lampe, posudicu u koju se stavi voda i nekoliko kapi eteričnog ulja. U mirisnim lampicama koristi se maksimalno do 8 kapi određenog eteričnog ulja ili mješavine na površinama od cca 20 kvadrata. Ne preporuča se miješanje više od 3 mirisa. Opće je pravilo da se kod ulja intenzivnijeg mirisa ne prelazi koncentracija od 5 kapi. Također, u prostorima gdje se nalaze mala djeca do 3 godine starosti koncentracija je maksimalno 3 kapi.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.