Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pet činjenica o prvoj godini roditeljstva

2 min čitanja Objavljeno: 26.6.2015.

Nakon poroda novopečeni roditelji brzo otkriju da ono što im se tijekom cijele trudnoće činilo kao najveći bauk – porod – nije ni blizu izazovima koje donosi roditeljstvo. Slijedi pet činjenica na koje morate biti spremni!

1. Premorenost je luksuz koji si ne možete priuštiti

Možda ćete roditi dijete koje mnogo spava, a možda ono koje samo dremucka na petnaestak minuta dok ostatak vremena želi biti nošeno, kao što je bilo u majčinu trbuhu. Nije važno, jer spavati kako ste spavali prije roditeljstva jednostavno nećete. Što prije to prihvatite lakše ćete se prilagoditi.

Prva godina je najteža, ali ne traje zauvijek!

Ostavite kućne poslove, usredotočite se na potrebe bebe (ovo vrijedi za oba partnera) i spavajte kad god se ukaže prilika. Jer nikada ne znate što vas čeka iza ugla s obzirom na to da su prilagodbe s dojenčetom česte, emocionalne i turbulentne. Kako biste se s njima mogli nositi, odmarajte svaki put kada se ukaže prilika.

2. Red i urednost samo su sjećanje

Dojenčad i mala djeca zahtijevaju golemu količinu truda i pažnje, i to najviše od majke. Nakon što majka provede cijelu noć vodeći brigu o bebi kako bi partner bio odmoran za posao i cijeli dan dok partner radi, ono što joj je potrebno jest pomoć oko bebe dok se ona odmara. Odmor znači spavanje, toplu kupku, kratko piće s prijateljicom. Priliku da se osjeća kao osoba kakva je nekada bila – ono što očevi ostvaruju svaki dan odlaskom na posao.

Pospremanje i kuhanje, primijetili ste, u raspored takvog dana jednostavno ne stanu. I ne moraju. Kuhati možete s partnerom preko vikenda, a kako dijete raste, to će se i roditelj koji je na porodiljinom lakše upustiti u kuhanje. Pospremanje će se vratiti u igru čim dijete krene puzati.

3. Ponovno upoznavanje

Najnovija istraživanja pokazuju da se velik broj parova odlučuje na razvod nakon što postanu roditelji, i to u prvoj godini nakon poroda, jer briga o djeci testira vezu. Nije važno koliko dugo ste zajedno, koje ste sve kalvarije zajednički preživjeli i koliko ste se dobro poznavali prije nego što vas je sudbina spojila u roditeljstvu. Jednom kada dobijete dijete, upoznavanje kreće od nule. I to pod stresnim, emocionalno nabijenim i turbulentnim okolnostima roditeljstva. S tim se, dok ste nenaspavani, umorni i iscrpljeni, nije nimalo lako nositi ni u slučaju kada znate da će se to dogoditi. Stoga, najvažnije što možete naučiti prije poroda jest – razgovarati!

4. Fleksibilnost i strpljivost su ključni

Mnogi muškarci, osobito u patrijarhalnim društvima, teško prihvaćaju činjenicu da su punopravni partneri dok je žena fokusirana na bebu i ne shvaćaju zašto ne želi ostaviti dijete kod majke kako bi mogli otići na koncert. Žene teško prihvaćaju da su sada nepoželjne na tržištu rada dok muškarce, odnosno očeve, nagrađuju povišicama i poslovnim prilikama.

Budite strpljivi prema sebi, jedno prema drugome i svijetu – prva godina je najteža, ali ne traje zauvijek. I bit će novih poslova, i koncerata i zabava i poslovnih prilika. Samo zapamtite: prva je godina ona tijekom koje postajete obitelj kakva ćete biti. Fleksibilnost i strpljivost će vam omogućiti da se – svi troje ili četvero – nađete na nekoj svojoj zlatnoj sredini.

5. Poplava savjeta

Savjete ćete dobivati, htjeli ih ili ne. Nepoznati će vam ljudi prilaziti i davati dobronamjerne savjete od kojih će vam se dizati kosa na glavi. Nasmiješite se, zahvalite i ignorirajte, tako ćete manje energije trošiti na ljutite odgovore, a povremeno ćete dobiti i informaciju koju možete iskoristiti. Nema jedinstvenog priručnika za roditeljstvo, i nema univerzalno dobrog načina.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.