Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Piknik na otvorenome: što treba imati na umu

2 min čitanja Objavljeno: 08.6.2017.

Toplije vrijeme mami nas na druženje u prirodi, a ukusni plodovi posvuda oko nas svakako podupire našu želju da kraj proljeća i početak ljeta iskoristimo za piknik u prirodi. No, da bi piknik prošao savršeno, potrebno je imati na umu i neke druge stvari.

Piknik na otvorenom u ovo doba godine može biti zaista nezaboravno iskustvo, ali iz okoline trenutačno vrebaju i razne pošasti koje ga mogu uništiti. Alergije, insekti, zmije otrovnice, padovi i ogrebotine… ima tu raznih kvaritelja zabave na koje je potrebno obratiti pozornost. Alergičarima je već i sama pomisao na dulji boravak u prirodi u ovo doba godine mučna, no ako imate blage reakcije na pelud određenih biljaka, piknik si uz preventivno uznimanje histaminika, ipak možete priuštiti. I preventivno uzimanje ulja crnog kima može vam pomoći u saniranju alergijskih simptoma. No, ako su vaše alergijske reakcije iznimno jake, možda bi ipak bilo bolje za piknik na otvorenome pričekati neko drugo godišnje doba.

Piknik na otvorenom u ovo doba godine može biti zaista nezaboravno iskustvo, ali iz okoline trenutačno vrebaju i razne pošasti koje ga mogu uništiti. Alergije, insekti, zmije otrovnice, padovi i ogrebotine… ima tu raznih kvaritelja zabave na koje je potrebno obratiti pozornost.

Imajte na umu da za piknik ne odabirete mjesta u kamenjaru koja su već na očigled potencijalni dom nekoj od zmija otrovnica koje nastanjuju hrvatsko priobalje i planinske krajeve. Osim zmija, problem mogu stvoriti i otrovni pauci poput crne udovice. Ako ipak želite riskirati, osigurajte da barem pokraj vas bude još netko, po mogućnosti s automobilom, kako bi vam u slučaju da nešto ipak pođe po zlu, mogao pritrčati u pomoć te vas odvesti do najbližeg liječnika.

U malo drukčijim krajevima, onima s mnogo vode i duboke hladovine, problem će stvarati krvopije poput komaraca ili krpelja. Zaštitite se od njih dugom, ali laganom odjećom te kvalitetnim repelentima. Ponesite sa sobom i mirisne svijeće s nijansom citrusa te lavandino ulje jer i oni mogu pomoći u tjeranju komaraca, posebno ako ćete na otvorenom dočekati i spuštanje noći. Realno je očekivati i da ćete se tijekom boravka u prirodi i ogrebati o poneku granu ili stijenu, stoga je, u svakom slučaju, preporučljivo ponijeti i mast kao što je Pantexol Repair koja umirujuće nadraženu kožu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.