Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Planinarenje – aktivnost za cijelu obitelj

2 min čitanja Objavljeno: 25.11.2013.

Šetnja i hodanje su jedan od najugodnijih načina opuštanja, rekreacije, podizanja kondicije i raspoloženja, a kada se tiče cijele obitelji i najbolji način da se zajedno razvijate, zbližite i dobro zabavite na svježem zraku.

Iako možda nikad niste razmišljali o planinama i gorama kao mjestima gdje biste proveli jedan obiteljski izlet, ta nesvakidašnja aktivnost sa sobom nosi mnoge prednosti. Planine i njihova priroda kriju ljepotu i zanimljivosti koje će se djeci sigurno svidjeti, od životinjica, preko bacanja kamena u potok do branja borovnica, a i samo hodanje i kontakt s prirodom će vas rasteretiti od stresa i možda vama i vašoj djeci pružiti nove poglede kojima ćete težiti. Sve to može biti divno iskustvo ako se na umu ima nekoliko zlatnih pravila planinarenja s cijelom obitelji.

Radije odvojite više vremena za odmor nego za uspinjanje

Prvo, nemojte pretjerivati! Dobro razradite cijeli izlet i pritom radije odvojite više vremena za odmor nego za uspinjanje. Pet, šest sati hoda, puno uspona i silazaka često ne predstavljaju užitak jer snaga ima svoje granice, a pogotovo dječja. Isto tako obavezno proučite staze kojima ćete planinariti i zacrtajte odmorišta i zanimljivosti. Da djeca ne postanu nervozna i da im ne bude dosadno, odlučite se za neku njima interesantniju stazu. Djeci se posebno sviđa igra uz potoke (pravljenje brana, gacanje po vodi ako nije prehladna) i livade (igranje frizbija, nogomet), autentični planinarski domovi, pogledi s vrhova na nepreglednu prirodu i zanimljive priče ili legende o posjećenim mjestima. Bilo bi dobro povesti i neke njihove prijatelje vršnjake koji će, zasigurno bolje od roditelja, cijelo iskustvo pretvoriti u maštovitu igru. Samo je važno imati ih na oku.

Nadalje, ponesite sve što vam se čini da bi vam moglo zatrebati, i još više od toga. Zbog toga je bitno dobro i detaljno razraditi plan, da biste mogli predvidjeti eventualne probleme i spriječiti ih. Hrana i piće u velikim količinama (nikad se ne zna) su samorazumljivi, kao i rezervna odjeća i obuća za blato i potoke (toplija i obavezno kape i čarape). Sa sobom uzmite i flastere i antiseptike te kremu za sunčanje, na nju se često zaboravlja. Baterija, šibice za pravljenje logorske vatre (samo oprezno!), kuhanje u prirodi i društvena igra na dekici uvijek su dobar izbor. Izlet bi sam po sebi na trenutke mogao biti dosadan, tada ga upotpunite smislenim razgovorom i boljim upoznavanjem vaše obitelj i prijatelja uz divno okruženje.

Hodanje nije samo vrlo zdrava aktivnost već i najbolji način da upoznate nove krajeve, ljude i prirodne atrakcije. Bilo da ste raspoloženi za jednostavnu obiteljsku šetnju ili ozbiljniju šetačku avanturu najvažniji je dobro razrađen plan i uživanje je zagarantirano.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.