Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Planirano odmaranje – kako što bolje iskoristiti slobodno vrijeme

2 min čitanja Objavljeno: 15.9.2015.

U vremenu u kojemu živimo ni odmor nije što je nekada bio: vikend ne počinje skraćenim radnim vremenom u petak, nego petak sve češće završava prekovremenim radnim satima. Nije rijetkost ni da nas tijekom vikenda odvuku na neki hitan poslovni ručak koji se nikako nije mogao dogovoriti za drugi dan, ili nas pak stalno zivkaju oni koji imaju radnu subotu. Kako se i u takvoj atmosferi ipak uspješno odmoriti, donosimo u nastavku.

Kao i sve ostalo, danas je i slobodno vrijeme nužno planirati kako bismo ga što bolje iskoristili i doista se odmorili od svakodnevnoga umora i stresa. Neovisno o tome planirate li vikend ili slobodne dane iskoristiti za obiteljski izlet ili sitne popravke na svojoj vikendici, važno je da su i ti dani unaprijed dogovoreni i jasno postavljeni. Naime, uz malo planiranja i adekvatne pripreme, bit ćete sigurniji da će zaista proći onako kako ste željeli, odnosno da ćete napraviti ili doživjeti sve ono što ste htjeli.

Primjerice, ako planirate obiteljski izlet, najavite ga dovoljno unaprijed svim članovima obitelji te ih zamolite da polako počnu pripremati sve što im treba nekoliko dana unaprijed. Dogovorite se da dva dana prije samoga izleta zajedno večerate kako biste provjerili imate li sve što vam je potrebno da izlet u obližnje toplice protekne besprijekorno. Ako tada shvatite da netko nije uspio pronaći svoj kupaći kostim ili prije približavanja bazenu mora na neki kozmetički zahvat, imat ćete još cijeli jedan dan kako biste prije polaska obavili sve što je nužno. Tako ćete smanjiti mogućnost da s polaskom na izlet kasnite, da netko na njega ide nespreman te da izlet protekne onako kako niste željeli, odnosno da ga obilježi dodatan i nepotreban stres.

Uz malo planiranja i adekvatne pripreme, bit ćete sigurniji da će slobodno vrijeme zaista proći onako kako ste željeli, odnosno da ćete napraviti ili doživjeti sve ono što ste htjeli.

Ista je stvar i s takozvanim “radnim” vikendima. Bilo da planirate uređenje vrta, sitne popravke na vikendici ili ozbiljnije radove u stanu, pokušajte prije subotnjega jutra provjeriti stanje alata koji namjeravate koristiti, je li vam dostupan prijatelj na čiju ste pomoć računali, ali i planove vaše obitelji, koja je možda subotnje jutro namjeravala provesti spavajući dulje, dok ste vi s prvim zrakama subotnjega sunca namjeravali početi bušiti zidove i montirati police.

Naravno, prije svega, nužno je osigurati da vas tijekom vikenda u odmoru ne ometaju kolege s posla, zbog čega je nužno da prije korištenja slobodnoga vremena pokušate završiti sve hitne zadatke i poslove ili si osigurate zamjenu, koja će umjesto vas biti prvi kontakt u nenadanim situacijama.

Planiranje aktivnosti u slobodno vrijeme potencijalno smanjuje i mogućnost iznenadnih troškova. Primjerice, neke su usluge koje bi vam neplanirano mogle zatrebati tijekom vikenda skuplje, kao što su primjerice nenajavljeni medicinski ili veterinarski zahvati. Zbog svega toga nastojte ipak prije korištenja svojeg slobodnog vremena uložiti malo truda u njegovo planiranje, kako bi ono zaista i proteklo onako kako je i bilo zamišljeno: slobodno od stresa, neugodnih situacija i neočekivanih troškova, s mnogo užitaka, lijepih trenutaka i osjećaja zadovoljstva koje će vas pratiti i barem dijelom nadolazećega radnog tjedna.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.