Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Posebna veza između stresa i akni

2 min čitanja Objavljeno: 23.4.2018.

Iako se pojava akni, tih ružnih crvenih bubuljica, najčešće povezuje s problematikom pubertetskog doba, činjenica je da 30 posto muškaraca i čak 50 posto žena u odrasloj dobi pati od tog problema. Zašto je to tako, saznajte u sljedećem tekstu.

Najčešći uzroci nastajanja akni kod žena i muškaraca odrasle dobi su poremećaji hormona, policistični jajnici i stres. Naime, zbog stresa dolazi do stimulacije rada nadbubrežne žlijezde, a time i pojačanog lučenja hormona stresa, koji onda uzrokuje hormonalne disbalanse koji kao jednu od posljedica imaju i pojavu akni.

Kod mlađih žena pojačan rad policističnih jajnika dovodi do pojačanog lučenja masnoća, pa tako i sebuma, koji se onda ne stiže dovoljno brzo izlučiti kroz pore, zbog čega dolazi do njihova začepljenja i u konačnici upale koja se manifestira kao bolna crvena bubuljica. Ponekad, ali znatno rjeđe, pojava akni u odrasloj dobi može biti izazvana lošom higijenom (primjerice, dugotrajnim korištenjem prljave telefonske slušalice) ili korištenjem neadekvatne šminke.

Zbog stresa dolazi do stimulacije rada nadbubrežne žlijezde te pojačanog lučenja hormona stresa, koji onda uzrokuje hormonalne disbalanse.

Liječenju akni uzrokovanih stresom može se pristupiti na nekoliko načina, najčešće paralelno. Osim što je potrebno raditi na saniranju vidljivih znakova tog problema, potrebno je raditi i na samom uzroku problema, kako se akne više ne bi pojavljivale. S obzirom na to da je najčešći uzrok akni u odrasloj dobi stres, valja pristupiti otklanjanju uzroka stresa. Meditacija, tjelovježba i drugi načini opuštanja mogu vam u tome pomoći.

Hormonalni disblans može se riješiti hormonskom terapijom, a samoj manifestaciji akni na koži važno je pristupiti redovitom njegom i higijenom. Za uklanjanje akni, koje se često ne manifestiraju samo na licu, nego i na leđima i prsima, koriste se preparati na bazi antibiotika, salicilne i glikolne kiseline, retinola i benzoil peroskida. U borbi s ožiljcima može vam pomoći i Pantexol Repair krema, koju možete bez recepta nabaviti u gotovo svakoj ljekarni.

Posebno je pogodan za trudnice, koje zbog naglih promjena hormonske slike također mogu mučiti akne. Stoga, ako vas mori ovaj problem, pokušajte svakako smanjiti količinu stresa u životu, posjetiti svojeg dermatologa te pristupiti rješavanju problema uz neke od metoda i pripravaka koji su vam na raspolaganju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.