Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Povezanost dijabetesa i slatkiša

1 min čitanja Objavljeno: 12.11.2018.

Uvriježeno je mišljenje da je za nastanak dijabetesa u prvome redu zaslužna konzumacija slatkiša, odnosno šećera. Smatra se da su osobe koje često jedu slatkiše izložene većem riziku od  dobivanja dijabetesa tipa dva. No, je li to istina ili samo mit?

Dijabetes, odnosno šećerna bolest, jedna je od najraširenijih bolesti današnjice, a nastaje zbog poremećene funkcije hormona inzulina. Izuzev genetskih predispozicija, veliku ulogu u dobivanju te bolesti ima i stil života.

Postoje dva osnovna tipa dijabetesa: dijabetes tipa 1 koji ovisi o inzulinu te ga oboljela osoba mora uzimati do kraja života te dijabetes tipa 2 koji ne ovisi o inzulinu. Kako mnogi vjeruju da slatkiši uzrokuju šećernu bolest, valjalo bi istaknuti da je to samo mit, a ne istina. Naravno, sa slatkišima nikada ne treba pretjerivati, ali njihova konzumacija kod zdrave osobe ne može dovesti do pojave šećerne bolesti.

Pretilost dokazano povećava šanse za dobivanje šećerne bolesti tipa 2.

Koliko god slatkiša pojeli, ako je riječ o zdravoj osobi, hormon inzulin brine se o tome da razina šećera u krvi ne prijeđe gornju granicu. Međutim, neupitno je postojanje indirektne veze između slatkiša i dijabetesa. Naime, povećanom konzumacijom slatkiša i unosa šećera općenito, povećava se i rizik od pretilosti koja pak dokazano povećava šanse za dobivanje šećerne bolesti tipa 2.

Dijabetes tipa 2 pojavljuje se češće nego dijabetes tipa 1. Oboljeli od dijabetesa moraju posebice paziti na svoju prehranu. Ona bi se trebala bazirati na cjelovitim žitaricama, proteinima te voću i povrću. Također, trebalo bi izbjegavati, odnosno ograničiti unos masti, šećera i soli. S obzirom na to da je takav prehrambeni režim ujedno i najbolja prevencija nastanku dijabetesa, ali i mnogih drugih bolesti, preporučuje se svima.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.