Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pravila ponašanja na bazenu, u teretani i toplicama

2 min čitanja Objavljeno: 16.5.2015.

Sjećate li se što su vas učili u vrtiću: uvijek treba reći hvala i molim, pristojno pozdraviti, ne vikati, svako poslijepodne malo odspavati i uvijek dobro oprati ruke. U svijetu odraslih popodnevno drijemanje možda predstavlja luksuz, no neka su pravila ostala ista – lijepo ponašanje svijet u kojemu živimo čini ugodnijim.

Ovo posebno vrijedi za javna mjesta koja dijelimo s drugima, a čija je glavna zadaća opuštanje. Na bazenima, u teretanama i toplicama plaćamo uslugu – zapravo ih unajmljujemo. No kako rijetko tko ima novca da zakupi cijeli bazen ili kompletne toplice samo za sebe, riječ je o svojevrsnoj grupnoj kupnji pri kojoj svatko dobiva svoj kutak raja kakav mu je potreban, pod uvjetom da se poštuju pravila ponašanja.

Prije ulaska u zajednički bazen valja se istuširati. I nema veze ako ste gost hotela, a ne dnevni posjetitelj bazenskog kompleksa, i upravo ste se spustili ravno iz sobe. Prašinu koju ste pokupili hodajući do bazena, koliko god ona fina bila, nužno je isprati. Što više takve, oku često neprimjetne prljavštine ostavimo u tušu prije ulaska u bazen, manje će klora biti potrebno staviti u vodu.

Dijeliti javni prostor znači ne nametati se i ne zadirati u tuđi “balon privatnosti”.

Dijeljenje masažne kade ili bazena podrazumijeva pak neka svoja pravila. Prvo – bez gužvanja. Ako nema dovoljno mjesta da svi imaju prostora, a da se ne dodiruju, vratite se kasnije. Razgovore ostavite za neku drugu priliku. Čak i ako ste došli zajedno, ne ometajte tuđe opuštanje. Tišina je ovdje, kao i u sauni, zlatno pravilo. Izbjegavajte kontakt očima i u sauni i u masažnoj kadi jer koliko god se prisnom činila situacija, ona to nije. Dijeliti javni prostor znači ne nametati se i ne zadirati u tuđi “balon privatnosti”.

O dobroj masaži svi sanjamo, no intimna atmosfera u kojoj nas masira netko poznat daleko je od profesionalnog okruženja u kojemu postoje pravila pristojnog ponašanja. Uvijek dođite svježe istuširani i čisti, nosite ručnik, a terapeuta zamolite da vam ukaže na eventualne bolne momente u terapiji kako ne biste skakali po stolu. Također, ako ste škakljivi, unaprijed upozorite masera kako vam se ne bi dogodilo da usred masaže prasnete u smijeh poput šiparice.

Teretana je svijet zapuhanih, znojnih i vrućih ljudi. Temeljno pravilo i topla preporuka jest mirisati pristojno. To ne znači tonu parfema ili dezodoransa. Tjelesna aktivnost potiče znojenje, a znojna odjeća neugodno miriše, stoga su čista majica i istuširano tijelo preduvjet ugodnog treninga, uz koji obavezno ide ručnik kojim ćete sa sprava, nakon uporabe, otkloniti tragove svog napornog rada!

Na svim mjestima koja dijelimo s drugima najvažnije je upravo – dijeljenje. Stoga moramo biti svjesni što valja, a što ne valja činiti u prostorima koje dijelimo.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.