Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Praznici i popravni ispiti

2 min čitanja Objavljeno: 17.7.2015.

Premda se ljetu veselimo kao godišnjem dobu koje donosi očekivani odmor od poslovnih i školskih obveza, učenicima koje iz nekog razloga krajem ljeta čekaju popravni ispiti, ono ipak neće biti u potpunosti slobodno. Kako svojemu školarcu tijekom ljeta osigurati vrijeme za učenje, ali i odmor, saznajte u nastavku.

Premda je prošlogodišnjim izmjenama u Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi od ove godine prvi ljetni popravni rok u osnovnim i srednjim školama zamijenjen dopunskim radom u trajanju od 10 do 25 sati, drugi ljetni popravni rok ostaje, te će se na njemu zasigurno i ove godine naći određeni broj školaraca koji ni tijekom dopunske nastave nisu uspjeli popraviti negativnu ocjenu. Nakon nastave tijekom prvog popravnog roka koja se odvija u školi, priprema za drugi popravni ovisi o samome učeniku i njegovoj disciplini. Kako osigurati disciplinu tijekom godišnjega doba koje više od ijednog drugog poziva na zabavu, kupanje i boravak daleko od radnoga stola, bilježnica i bilo kakvih drugih obveza, a opet omogućiti djetetu i da se primjereno odmori te “napuni baterije” za novu školsku godinu?

Kao i tijekom ostatka godine, pola je posla već obavljeno ako dijete ima razvijene radne navike te je sklono zajedno s vama osmisliti i funkcionirati unutar rasporeda koji će obuhvatiti vrijeme za učenje, ali i vrijeme za predah. Ako odvojite vrijeme da djetetu objasnite kako će mu takav oblik organizacije ostaviti dovoljno vremena i za aktivnosti koje ne podrazumijevaju učenje te kojima se radovalo iščekujući dolazak ljeta, dijete će biti motiviranije pridržavati se plana učenja te biti uspješnije u savladavanju gradiva koje nije uspjelo usvojiti tijekom godine. Pokušajte raspored urediti tako da se proces učenja odvija kontinuirano, iz dana u dan, no tijekom više kraćih razdoblja, imajući na umu da učenje mora biti efektivno.

U raspored koji ćete zajedno osmisliti svakako ubacite djetetove uobičajene rekreacijske aktivnosti: ako vaš školarac tijekom godine trenira neki sport ili pohađa tečaj nekog instrumenta, nikako mu nemojte oduzeti te vrijedne trenutke razonode. Brojna istraživanja upućuju na to da su različite slobodne aktivnosti iznimno korisne za otpuštanje nakupljenoga stresa i negativnih emocija, a koje bi se zbog neuspjeha na kraju školske godine te činjenice da i tijekom ljeta mora učiti kod vašega djeteta sasvim očekivano mogle nakupiti.

Također, nikako nemojte dijete isključiti iz planiranog ljetovanja. Ovo ljeto pokušajte svoj obiteljski godišnji odmor prilagoditi potrebama vašega školarca: odaberite mjesto i smještaj koji će mu omogućiti kutak s mirnijom, radnom atmosferom u kojoj će se moći koncentrirati između odlazaka na plažu. Ako je pak vaše dijete izražen ekstrovert te lakše uči u društvu, pokušajte u proces učenja uključiti i ostatak obitelji: primjerice, ako se dijete priprema za popravni ispit iz povijesti, organizirajte obiteljski izlet na mjesta povijesnih zbivanja koja se spominju u njegovu udžbeniku. Učenje će vašemu školarcu tako biti mnogo zabavnije, a ostatak obitelji dobit će vodstvo besplatnog turističkog vodiča!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.