Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Prednosti i nedostaci vježbanja kod kuće

2 min čitanja Objavljeno: 03.11.2014.

Dolaskom zime skloni smo više vremena provoditi u zatvorenim prostorima i zanemariti zahtjeve našeg tijela. Ipak, zima nije izlika da se ulijenimo. Kako biste ostali aktivni, donosimo vam jednostavne savjete kako i zašto vježbati u udobnosti vlastitog doma.

Vježbanje kod kuće ima mnogo prednosti. Za početak, ne trebate trošiti novac na članarinu, a ako vam teretana nije u kvartu, uštedjet ćete i na gorivu, što je danas značajna ušteda. Kod kuće, nakon početnog ulaganja u podlogu za vježbanje ili bučice, ne dolaze novi troškovi. Jedino što se povećava je vaša kondicija i samopouzdanje. Osim toga, treninzi u teretani su često vremenski ograničeni, a kod kuće možete vježbati koliko vam srce želi.

Kod kuće možete isprobavati razne vrste tjelovježbi. Na internetu možete pronaći mnoštvo besplatnih video-klipova, od joge do popularnog insanitya. Ugasite mobitele i ostale distrakcije i budite ustrajni. Rasprostrite vašu podlogu, pripremite bočicu s vodom, pratite trenera na ekranu i krenite. Ne zaboravite odrediti prostor i vrijeme za vježbu kako bi navikli um i tijelo na redovitu vježbu. Ako vam ne odgovara kolektivna atmosfera, buka i pogledi znatiželjnika u teretani, kuća je opet bolji izbor.

S druge strane, vježbanje izvan kuće i upisivanje teretane, joge ili sličnog ima svoje prednosti. Glavna prednost je motivacija od strane ostatka grupe ili od trenera. Ako zapnete, drugi vas mogu pogurati primjerom ili prijateljskim savjetom. Nadalje, nekima je lakše vježbati ako znaju da moraju biti na treningu u točno određeno vrijeme na određenom mjestu. Ako se do sada niste bavili fizičkom aktivnošću, dobro je da upišete neki tečaj i vježbate uz stručno vodstvo kako biste pravilno izvodili vježbe te smanjili mogućnost od ozljeda.

Za kraj, kako bismo vam oduzeli svaku izliku, nudimo par primjera vježbi koje možete napraviti čim završite s čitanjem ovog teksta:

  • Istezanja – oslobodite svoje ruke, leđa, noge i kukove
  • Trčanje – osnovni dodatak svakoj vrsti vježbanja, za poboljšanje kondicije i izdržljivosti. Tenisice i trenirka su dovoljni, a loše vrijeme (osim kiše) je samo test snage vaše volje
  • Čučnjevi – držite pete na podu i leđa ravno, radite što sporije, pa povećavajte brzinu
  • Sklekovi – obični ili lakša verzija na koljenima
  • Ples – pustite omiljenu pjesmu i jednostavno se prepustite ritmu

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.