Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Prednosti pisanja rukom

2 min čitanja Objavljeno: 07.9.2015.

Pisanje rukom nije samo vještina prstiju, to je aktivnost koja uključuje specifična područja ljudskoga mozga te potiče razmišljanje, učenje i memoriju.

Tableti u sklopu osnovne školske opreme čine se i kao znanstvena fantastika i kao izvrsna ideja! Naime, mnoge je koncepte znatno lakše shvatiti, a i objasniti, ako na raspolaganju imate bogatstvo interneta na kojemu je u samo nekoliko klikova dostupna neka maštovita animacija koja prikazuje točno kako radi gušterača ili kako se Zemlja okreće oko Sunca.

Istraživanja su otkrila da služeći se tipkovnicom možda pišemo brže, ali mislimo manje: područja mozga koja aktivira pisanje rukom ne aktiviraju se kod tipkanja! Danas brojni pisci pišu na računalima, no ideje razvijaju na papiru, pišući upravo rukom jer su tako maštovitiji.

Profesori fizike, tog nerijetko nimalo popularnog predmeta, vrlo bi rado objašnjavali određene sile uprizorenjem matematičkih formula i fizikalnih zakona uz pomoć, primjerice, snimke o testovima sigurnosnih pojaseva u automobilima – bila bi to zaista pamtljiva lekcija! Profesori likovnog pak sanjaju o virtualnim obilascima slavnih muzeja izravno iz učionice! Sve su to benefiti koje bi nam tableti u školi mogli donijeti, no jednu stvar, kao ni računala ni pametni telefoni, ne mogu učiniti – pomoći i djeci i odraslima da bolje i brže uče, lakše pamte i više razmišljaju.

Da je motorika povezana s razvojem mozga, nije nepoznata stvar – danas se razvitak novorođenčadi uredno prati upravo prema razvoju motorike, a bilo kakve nepravilnosti tretiraju se fizikalnom terapijom odnosno stimulacijom mozga fizičkom aktivnošću. Stoga ne čudi činjenica da je vještina pisanja usko povezana s učenjem i maštom, a ne samo s usvajanjem pisanoga načina izražavanja.

Pisanje rukom podrazumijeva planiranje i izvršavanje neke akcije te isporuku konkretnoga rezultata odnosno slova, riječi, a zatim i rečenica pa je samim time poticaj za kompleksno razmišljanje kojeg, u pravilu, nismo svjesni. Istraživanja su otkrila da služeći se tipkovnicom možda pišemo brže, ali mislimo manje: područja mozga koja aktivira pisanje rukom ne aktiviraju se kod tipkanja! Danas brojni pisci pišu na računalima, no ideje razvijaju na papiru, pišući upravo rukom jer su tako maštovitiji.

Iako pisanje rukom aktivira posebne dijelove mozga, zanimljivo je kako nije jednako vrijedno na svim jezicima odnosno u svim pismima. U posljednjih deset godina, statistike pokazuju da djeca iz azijskih zemalja imaju mnogo bolje rezultate te pokazuju veća znanja iz prirodnih znanosti kao što su matematika, kemija i fizika od djece sa Zapada. Najnovija neurološka saznanja upućuju na to da je nije riječ o famoznoj “azijskoj disciplini” nego o vrsti pisma!

Naime, alfabetska pisama, koliko god bila stimulirajuća za mozak, prilično su, čini se, bliska tipkama tipkovnice kad dođe do aktiviranja dijelova mozga koji dugoročno stimuliranju učenje i razmišljanje od logografskih pisama. Malim Japancima možda trebaju dvije-tri godine više da nauče pisati nego malim Hrvatima, ali im je to izvrsna vježba za rješavanje teških zadaća iz matematike u budućnosti!

Stoga, rukom treba pisati što više, a možda bi bilo uputno i poći na tečaj kaligrafije. Na korejskome.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.