Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Prehlada i začepljen nos

2 min čitanja Objavljeno: 20.11.2015.

Najobičnijiu prehladu nije moguće stopostotno ni izliječiti niti spriječiti, a najgora stvar koju nam donosi je nemogućnost normalnoga disanja, odnosno nos koji konstantno curi a i dalje je začepljen. Kako si pomoći?

Za tu visokozaraznu bolest gornjega dišnog sustava koja pogađa najviše nos, grlo i sinuse, lijeka jednostavno nema. Najčešći krivci za prehladu su rinovirusi, ali kako postoji više od dvije stotine vrsta virusa koji je uzrokuju i vrlo su prilagodljivi, ne čudi što se, unatoč tome što je mnogo antivirusnih lijekova u procesu testiranja za prehladu, do dana današnjega niti jedan lijek nije pokazao dovoljno učinkovitim.

S druge strane, pomoć postoji. Prva je – sedam do deset dana odmora. Na žalost, rijetki su oni koji si mogu priuštiti bolovanje samo zbog prehlade. Stoga i bolesnici i njihovi liječnici često posežu za lijekovima kojima je moguće umanjiti pojedine simptome prehlade, poput kašlja, grlobolje, groznice, glavobolje i curenja nosa.

Postoji više vrsta učinkovitih kapi za nos koje pomažu pri otčepljenju nosa i normaliziranju disanja, što je golemo olakšanje svakome tko je ikad, iscrpljen prehladom, iskusio buđenje usred noći zbog začepljenoga nosa.

Ti su simptomi utjelovljenje odgovora našega imunološkog sustava na infekciju i nisu nimalo ugodni, osobito kad valja raditi dok ih proživljavamo. S lijekovima ili bez njih, većina simptoma nestane u roku od tjedan dana, koliko prosječno obična prehlada i traje. No, i kad nos prestane curiti, još dugo, osobito kod djece, zna ostati začepljen, čime ometa normalno disanje, normalan ritam srca i ciklus spavanja.

Postoji više vrsta učinkovitih kapi za nos koje pomažu pri otčepljenju nosa i normaliziranju disanja, što je golemo olakšanje svakome tko je ikad, iscrpljen prehladom, iskusio buđenje usred noći zbog začepljenoga nosa. Takve kapi, međutim, nije uputno upotrebljavati dulje od tjedan dana zbog zdravlja sluznice, a začepljen nos, kao jedan od najčešćih simptoma obične prehlade, zna se vući i do tri tjedna.

Dok alergičari svoje kronične probleme s nosom rješavaju redovnim ispiranjem nosne šupljine najobičnijom morskom vodom, to nije od prevelike pomoći prehlađenima. No, kako znanost i inovativnost idu ruku pod ruku, nastao je Meralys, spoj morske vode i lijeka kojim se otčepljuje nos bez štetnih posljedica za sluznicu nosa. Kako nema konzervansa, taj je sprej izvrstan izbor ne samo za one koje začepljen nos i dalje muči nakon što im je prehlada odavno prošla, nego je i prava slamka spasa za lakše preživljavanje onih prvih nekoliko godina u vrtiću. Naime, to je razdoblje kada djeca često obolijevaju od prehlada jer se tada izgrađuje njihov imunološki sustav. Stoga, da te iste prehlade ne prenose majkama koje su se tek vratile na posao, Meralys može znatno pripomoći. Kao što dobro znaju svi roditelji male djece, sama ideja cjelonoćnoga spavanja, neprekinutog čestim noćnim buđenjima i preranim jutarnjim ustajanjem koje donosi začepljen nos, pravi je mali raj.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.