Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Prekomjerno znojenje uzroci i rješenja

2 min čitanja Objavljeno: 08.4.2014.

Temperature će uskoro početi rasti i velika većina nas će se početi preznojavati. Iako se radi o normalnom procesu koji regulira tjelesnu temperaturu, pretjerano znojenje nije samo estetski problem, već može biti znak i nekih zdravstvenih. Provjerite moguće uzroke i saznajte kako ublažiti stvar.

Znojenje je proces pomoću kojeg se tijelo hladi kako bi održalo normalnu tjelesnu temperaturu, onu od 37 stupnjeva Celzijusa, koja predstavlja savršenu ravnotežu između topline koju proizvodi tijelo te topline koju gubimo. Osim što regulira tjelesnu temperaturu znojenjem se izbacuju toksini i nepotrebne tvari iz organizma. Prosječno se dnevno izluči oko 7 decilitara znoja.

Osim očitih razloga poput vanjske topline, fizičkog rada, pretilosti i nervoze, znojenje mogu potaknuti i drugi faktori. Na primjer, ono je normalan imunološki odgovor na infekciju. Kada tijelo podiže temperaturu pokušava ubiti bakteriju ili virus, stoga se znojimo i kada smo bolesni. Također, emocionalni i psihički stresovi, kao i posebna stanja poput trudnoće i klimakterija, zbog povišene razine hormona, uzrokuju prekomjerno znojenje. Stalno znojenje može biti znak pretjerano aktivne štitnjače. Međutim, ako se prekomjerno znojite otkada pamtite, vrlo je vjerojatno riječ o hiperhidrozi – generalizirano ili lokalno pojačanoj funkciji znojnih žlijezda. Uistinu, neki od nas neovisno o godišnjem dobu i aktivnostima imaju problema sa znojenjem koji izaziva nelagodu. Jednostavno se znojite više od drugih, a da za to nema posebnog razloga, što može biti vrlo frustrirajuće. Slijede primjeri kako možete ublažiti znojenje, o kojem god da se razlogu radilo.

Prosječno se dnevno izluči oko 7 decilitara znoja.

Krenimo od osnova: uvelike ćete si pomoći noseći udobnu odjeću od prirodnim materijala, vune, pamuka, lana ili svile. Za razliku od sintetike i poliestera, ti materijali imaju moć upijanja, a ne sprečavaju isparavanje. Također, u ljetnim mjesecima nosite širu odjeću kako bi zrak slobodno cirkulirao tijelom. Isto vrijedi i za čarape, neka budu pamučne ili vunene i mijenjajte ih svakodnevno. Cipele s kožnim potplatom bile bi najbolji izbor. Svakodnevno ih provjetravajte. Pazite na higijenu, što uključuje pranje sapunom i upotrebu antiperspiranta i pudera za ublažavanje neugodnog mirisa. Dok normalni dezodoransi samo prikrivaju miris, antiperspiranti sadrže aktivne sastojke, najčešće aluminij, koji trenutno blokiraju žlijezde znojnice. Određena prehrana također može izazvati pretjerano znojenje ili neugodan miris. Za početak pokušajte smanjiti unos kofeina, alkoholnih pića i ljute, začinjene hrane. Oni su uglavnom krivci prekomjernog znojenja. Također je vrlo korisno piti čaj od žalfije, koja svojim svojstvima smanjuje znojenje, kao i čaj od lista oraha ili kore hrasta. Bananama, narančama i rajčicama te ispijanjem vode, nadoknadit ćete tekućinu i elektrolite (najviše kalij) koji se gube znojenjem.

Ako se radi o hiperhidrozi, prekomjernom znojenju bez posebnog razloga, uza sve to, možete posegnuti i za jačim antiperspirantima, od kojih je najučinkovitiji aluminijev klorid (20-25%), koji se nanosi se navečer 2-3 puta tjedno na suhu kožu pazuha, tabana ili dlanova. Krajnja opcija je i botox injekcija pod pazuho, koja sprečava živce da šalju signale koji stimuliraju znojne žlijezde. Poboljšanje slijedi nakon tjedan dana, no privremeno je jer sam učinak traje do šest mjeseci, a ovakav način liječenja se mora ponavljati kako bi se rezultati održavali. U svakom slučaju, ako sumnjate da je riječ o hiperhidrozi, svakako se posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

Oko znojenja, koliko god bilo neugodno i neprivlačno, ne bi se trebalo pretjerano uzrujavati. Iskrena šala na vlastiti račun djeluje puno bolje od skrivanja i nervoze. Na kraju krajeva, znojimo se svi.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.