Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Preporuke za zaštitu djece od pretjeranog izlaganja suncu

2 min čitanja Objavljeno: 09.8.2017.

Djeca se obožavaju igrati u pijesku, kupati u plićaku ili brčkati u bazenu, brati cvijeće i općenito se igrati u prirodi, no čak i nekoliko jačih opeklina na koži može im poslije u životu itekako povećati rizik oboljenja od raka kože.

Zaštita ne traži gotovo pa nikakva odricanja, naročito kada je riječ o igri. Ustvari, može značiti još dulju i češću igru s dragim im prijateljima, a vi kao roditelj možete odahnuti i gledati ih kako uživaju.

UV zrake prodiru kroz staklo

Iako postoje UV A, B i C zrake, sve su vrlo štetne i stvaraju kancerogena oboljenja kože pa se zato preporučuje boravak u dubokom hladu dok je sunce visoko. UV A zrake dvadesetak su puta obilnije od UV B zraka i mogu prodrijeti kroz staklo pa je zato zaštita od sunca bitna i u vozilu koje bi trebalo imati navučen zastor ako ste u autobusu ili vlaku ili sjenilo ako se vozite u automobilu. UV A zrake uzrokuju dugoročnu štetu koži. UV B zrake tijelo upija i proizvodi vitamin D, no od tih zraka dječja i koža odraslih gori i tamni. UV B zrake ne mogu prodrijeti kroz staklo.

Fizički ili kemijski filteri za zaštitu od sunca?

Fizički filteri za sunce djeluju odmah nakon nanošenja, ali mogu ostaviti bijel ili bjelkast trag na dječjoj koži i čak je malo isušiti. S druge strane, kemijski filteri počinju štititi kožu od UV zraka otprilike 30 minuta nakon nanošenja i poneki od njih mogu uzrokovati alergijske reakcije. Plivaju li djeca, nanosite im kremu za sunčanje redovito, nakon svakog brisanja ručnikom i nakon izlaska iz mora ili jezera, odnosno svakih sat vremena. Idealno je koristiti kreme, mlijeka ili gelove za sunčanje koji sadrže širok spektar UV filtera i, po mogućnosti, kemijske i fizičke UV filtre zbog što bolje i brže zaštite.

Odjeća s UV zaštitom

Sve su popularnije majice s dugim ili kratkim rukavima napravljene od posebnih materijala koji već u sebi imaju protkanu UV zaštitu s faktorom 50. U tim se majicama djeca, ali i odrasli, mogu najnormalnije igrati i plivati pod suncem bez ikakvih prepreka – prilično su uske i savitljive i nimalo ne smetaju. Takve se majice kupuju u specijaliziranim trgovinama sportske opreme. Ostalu odjeću provjerite sami – stavite ruku unutar majice ili kratkih hlača, ne prolazi li svjetlost do vašega dlana, tada je materijal dovoljno gust i blokirat će UV zrake od prodiranja, no obična odjeća ipak ne garantira najvišu zaštitu. Od obične dječje odjeće, odjenite ih u šire haljinice, majice i hlače ili kratke hlače zbog boljecirkulacije zraka i hlađenja tijela.

Sunčane naočale spašavaju vid od sunca

Dok smo mi odrastali, sunčane naočale za djecu bile su ravne znanstvenoj fantastici, barem u nas, no sada su vremena drukčija i klinci si mogu izabrati između stotina raznih oblika, boja i veličina sunčanih naočala. Vi samo pripazite da je riječ o kvalitetnim i izdržljivim okvirima i lećama koje pružaju stopostotnu UV zaštitu.

Djecu, ali i sebe sklonite sa sunca između 10 i 16 sati, a tijekom tog razdoblja zabavite ih crtanjem, izradom origamija, društvenim igrama, kartama ili crtićima.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.