Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pripremite kožu za sunčano ljeto

2 min čitanja Objavljeno: 05.5.2015.

Prijelaz sa zimske konfekcije na golu kožu izloženu suncu velik je zdravstveni, modni i emotivni šok. Blijeda koža redovito njegovana i vlažena kremama već će tijekom prvih vrućih dana ostaviti uljast i mastan osjećaj. Stoga je prijelazni zimsko-ljetni period idealan za pripremu kože kako bi spremna dočekala izlaganje suncu, ali i pogledima.

Sastojci krema za održavanje kože vlažnom, poput glicerola i uree, “skupljaju” vodu iz zraka i održavaju je u kontaktu s kožom, što je odlično tijekom zime kada su dani suhi, a koži je potrebna hidratacija. Doktorica dermatologije Ava Shamban i autorica knjige Izliječi svoju kožu sugerira promjenu losiona čim dovoljno zatopli. Tijekom vrućeg proljeća i ljeta pametno je koristiti proizvode koji sadrže silikone, skvalan i glicerin. Skvalan je lipid koji se nalazi u koži, a tvori prirodnu barijeru prema toksinima dok ujedno čuva vlažnost kože. Kako razina skvalana u koži neumitno opada nakon dvadesete godine, korištenje losiona i krema koji ga sadrže vratit će koži elastičnost i zdrav izgled.

Sastojci krema za održavanje kože vlažnom, poput glicerola i uree, “skupljaju” vodu iz zraka i održavaju je u kontaktu s kožom, što je odlično tijekom zime kada su dani suhi, a koži je potrebna hidratacija.

Nije svaki sjaj na licu znoj. Koža sadrži masne žlijezde koje su tijekom vrućih dana aktivnije, a one pak mogu utjecati na pojavu akni, čak i kod osoba koje su inače “otporne” na njih. Korištenje proizvoda na bazi vode može umnogome olakšati period privikavanja kože. Neki dermatolozi preporučuju nanošenje maske na bazi gline jednom tjedno, kao i korištenje krema s cinkom ili titanom jer smanjuju lučenje kože.

Zmijska navika “presvlačenja” kože nije toliko loša: doduše staru kožu ne možemo “presvući”, ali se možemo uspješno riješiti sloja mrtvih stanica. Ipak, pretjerani piling može nadražiti kožu, pa stručnjaci predlažu umjereno provođenje eksfolijacije. Povrh toga, svježe očišćenu kožu treba odmah zaštititi hidratantnom kremom kako nježan sloj lipida ne bi bio nepovratno uništen.

Treba imati na umu da se hidratacija kože ne provodi samo izvana. Od presudne je važnosti piti dovoljno vode. U ljetnim mjesecima to znači najmanje osam čaša dnevno, uz malu korekciju: pijete li kavu, računajte da unos vode treba barem utrostručiti! Kava i alkoholni napitci snažan su diuretik, pa vodu koja napusti organizam treba odmah nadoknaditi.

Na kremi za zaštitu od sunca ne smije se štedjeti. Istraživanja su pokazala da većina ljudi ne nanosi dovoljnu količinu losiona za sunčanje. Pravilo je jednostavno: jedna žlica za lice, jedna čašica za tijelo. Minimalno! Nakon dva sata boravka na suncu losion treba ponovno nanijeti!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.