Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pripremite kućni budžet za jesenske i zimske troškove

2 min čitanja Objavljeno: 12.10.2015.

Školski udžbenici, grijanje, skijaški aranžmani… tek su neki od većih novčanih izdataka karakterističnih za ovo doba godine. Kako biste na vrijeme pripremili obiteljski budžet na troškove koji dolaze, pažljivo pročitajte nekoliko sljedećih savjeta.

Nakon ljetovanja, početak školske godine svakoj obitelji sa školarcem sa sobom donosi novi veći novčani izdatak. Troškovi kupnje udžbenika, školskoga pribora te nove odjeće i obuće mogu iznositi i po nekoliko tisuća kuna. Kako biste lakše preživjeli taj izdatak, učinite ga manjim. Na sajmovima rabljenih udžbenika ili preko oglasnika pokušajte nabaviti rabljene školske knjige te tako uštedite i nekoliko stotina kuna. A kad je riječ o školskom priboru te novoj odjeći i obući, informirajte se o različitim akcijama pojedinih trgovina koje početkom školske godine za svoje kupce pripremaju brojne popuste.

Neovisno o tome koje troškove imate, na dva ćete ih načina lakše “preživjeti”: otplaćujte ih u ratama te ih dočekajte s unaprijed pripremljenom ušteđevinom!

S hladnijim danima počinje i sezona grijanja, kupnja skijaških aranžmana, a ako posjedujete i vozilo, potrebno ga je opremiti novim zimskim gumama. Nove gume i skijanje moguće je povoljno kupiti putem različitih akcija na web stranicama s popustima. Da bi troškovi grijanja bili manji, najvažnije je da cijela obitelj bude disciplinirana i zajednički vodi računa o potrošnji. Uspostavite jasna pravila o tome koje se prostorije griju, koju temperaturu treba održavati te kada uključiti i isključiti grijanje. Vodite računa i o tome da pri odlasku iz stana provjerite jesu li svi prozori zatvoreni te je li grijanje svedeno na minimum.

Kad pak planirate zimski odmor, budite kreativni te razmišljajte o njemu unaprijed. Danas je zimovanje moguće organizirati i na različite alternativne načine. Primjerice, pojedine web stranice nude mogućnost zamjene stana ili kuće s osobom na drugoj destinaciji što omogućuje da određeno vrijeme besplatno boravite u tuđoj kući na drugome kraju svijeta, dok ta osoba boravi u vašoj. Uštedjeti na smještaju moguće je i putem web servisa koji omogućavaju traženje domaćina u drugoj zemlji kod kojih je moguće u potpunosti besplatno boraviti uz dogovor da im nekoliko sati dnevno pomažete u različitim poslovima. Isprobajte i svojoj obitelji priuštite malo drukčiji odmor.

Neovisno o tome koje troškove imate, na dva ćete ih načina lakše “preživjeti”: otplaćujte ih u ratama te ih dočekajte s unaprijed pripremljenom ušteđevinom. Ako ste, primjerice, nove zimske gume u mogućnosti otplatiti na rate bez plaćanja kamata, kupite ih na taj način kako biste smanjili psihološki šok izazvan činjenicom da ste odjednom morali izdvojiti nekoliko stotina kuna.

Također, šokovi će biti manji ako se počne prije štedjeti, i to tako da cijela obitelj bude uključena u proces. Dogovorite se, primjerice, da što je moguće više prehrambenih proizvoda kupujete u povratnoj PVC ambalaži te tako ostvarenu povratnu naknadu spremate u posebnu kasicu u kojoj skupljate novac za vaš odmor. Osim novca, na taj ćete način “prištedjeti” i prirodu, i to baš onu u kojoj tijekom odmora, neovisno o tome kada on bio, želite uživati.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.