Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Probavne tegobe u male djece

3 min čitanja Objavljeno: 02.12.2015.

Iskustvo nam je pokazalo da mnogi od vas žele imati široku paletu pouzdanih informacija, sukladno porastu svjesnosti o potrebi brige o vlastitomu zdravlju. Stručni tim JGL Savjetovališta stoji vam na raspolaganju za sve vaše upite, a odgovore na neka od vaših najčešćih pitanja donosimo vam i na portalu JGL Obitelj.

Pojam djetetova zdravlja u nas je po tradiciji vezan uz hranu i probavu: beba koja bez teškoća dobro jede i napreduje na težini smatra se zdravim djetetom. Još ako i svakodnevno nagradi roditelje punim pelenama, sve je idealno. Obrnuto, beba koja bljucka, ima grčeve, nema svakodnevno stolicu ili ne napreduje barem dvaput brže nego što je navedeno u knjigama, razlog je za roditeljski osjećaj da su zatajili kao hranitelji svojega djeteta.

Refluks (bljuckanje)

Nakon rođenja i prvih bebinih obroka uspostavlja se normalizacija ritma punjenja i pražnjenja želuca. U tom razdoblju, u želucu mlijeko može ostajati dulje nego li traje njegova probava, a zatim se vraćati u jednjak, usta, nerijetko i na nos. Nepravilno postavljanje na bradavicu pri dojenju ili neadekvatna duda na bočici mogu uzrokovati gutanje zraka s posljedičnim bljuckanjem.

Kada se zabrinuti? Bljuckanje je normalna pojava koja spontano prestaje u dobi od 4 do 12 mjeseci. Ipak, ako je praćeno nenapredovanjem na težini, odbijanjem hrane, čestim štucanjem ili smetnjama disanja, treba se obratiti pedijatru.

Što učiniti? Treba ispraviti pogreške pri dojenju i korištenju dude na bočici. Djetetu može uvelike pomoći i često podrigivanje (nakon svakih nekoliko minuta dojenja ili nakon svakih 30-40 ml mlijeka iz bočice), te držanje uspravno dvadesetak minuta nakon svakog hranjenja. Ako dijete ima koji od navedenih pratećih simptoma, pedijatar može preporučiti dijagnostiku i liječenje.

Grčevi (kolike)

Mladim i neiskusnim roditeljima kolike (grčevi) njihova dojenčeta vjerojatno su najčešći i najveći uzrok stresa. Dijete bolno i neutješno plače, grči ruke i noge, ima napuhan trbuh i vjetrove. Kolike su posljedica nezrelosti dojenačkoga probavnog sustava i gutanja zraka pri hranjenju.

Kada se zabrinuti? Iako dramatične, kolike su bezopasne. Nisu razlog za brigu.

Što učiniti? Kao i kod bljuckanja, treba ispraviti pogreške pri hranjenju. Topli oblog i masaža trbuščića mogu smanjiti nelagodu. Razne otopine i čajevi „protiv kolika“ mogu, ali i ne moraju imati učinka. Trebate biti strpljivi: proći će.

Povraćanje

Najčešći uzrok povraćanja je infekcija probavnoga trakta uzrokovana gotovo bilo kojim virusom iz djetetove okoline. Bolest obično počinje iznenadnim povraćanjem, često uz vrućicu ili proljev (ne nužno tim redoslijedom). Većina infekcija spontano završi nakon dva ili tri dana, iako djetetova probava može biti poremećena još nekoliko dana.

Kada se zabrinuti? Ako je mokrenje (broj mokrih pelena) smanjeno, a dijete klonulo i bezvoljno, riječ je o dehidraciji.

Što učiniti? Ako dijete odbija jesti ili povraća majčino ili adaptirano mlijeko, treba mu svakih 15 minuta na usta davati jušnu žlicu oralne rehidracijske otopine. Ako povraća i tu otopinu, treba posjetiti pedijatra.

Snažno povraćanje u mlazu („eksplozivno“) može upozoravati ​​na stenozu pilorusa (prirođeno stanje kod kojega zadebljani mišić na izlasku iz želuca sprječava pražnjenje želuca u crijeva). Obično se pojavljuje u djece između 3 i 5 tjedana starosti. Dijagnoza se potvrđuje ultrazvukom, a rješava kirurškim zahvatom.

Proljev

Rotavirus uzrokuje većinu infektivnih proljeva u dojenčadi i male djece; salmonela i ostale bakterije rjeđi su uzročnici. Obično se pojavljuje u djece dobi između 6 i 24 mjeseca. Definitivnu dijagnozu postavlja pedijatar pretragama djetetove stolice. Proljevne bolesti u dojenčadi spontano prolaze za nekoliko dana, a osim pravilne i dobre hidratacije djeteta, načelno ih ne treba liječiti. Pedijatar može obaviti pretrage stolice kako bi potvrdio dijagnozu.

Kada se zabrinuti? Ako dijete ima proljev koji traje dulje od dva do tri tjedna, a nema vrućicu ili simptome prehlade, moglo bi imati alergiju na proteine mlijeka. Dojenčad s alergijom mogu osim proljeva i povraćati, imati jake grčeve, dobiti osip ili krv i sluz u stolici.

Što učiniti? Infektivni proljevi liječe se pravilnom hidratacijom (oralnom ili putem infuzije), a alergijski proljevi uvođenjem tzv. hipoalergijskih mliječnih formula.

Zatvor

Zatvor i tvrda stolica čest su problem, posebice nakon 6-12 mjeseci života, tj. uvođenja žitarica u djetetovu prehranu, kao i nakon prelaska na prehranu punomasnim kravljim mlijekom. Previše mlijeka može uzrokovati ljepljive, glinaste stolice i posljedično zatvor.

Kada se zabrinuti? Smatra se normalnim ako dijete ima stolicu tri do četiri puta dnevno, ali i jednom u dva do tri dana. Problem je ako dijete zbog vrlo tvrde i suhe stolice bolno i otežano ispražnjava crijeva, ili ima stolicu jednom tjedno ili rjeđe.

Što učiniti? Pokušajte na dan-dva izostaviti rižu i žitarice iz prehrane djeteta i vidjeti ima li to povoljnoga učinka. Ako sumnjate da je punomasno mlijeko krivac, pokušajte ga ograničiti na manje od 500 ml dnevno; važnost kravljega mlijeka u prehrani djeteta ionako je precijenjena.

Imate dodatna pitanja ili ste u potrazi za pouzdanim informacijama vezanim za vlastito zdravlje i zdravlje cijele obitelji? Obratite nam se s povjerenjem putem obrasca na webu ili putem Facebook taba. Na sva vaša pitanja odgovarat će stručnjaci različitih profila.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.