Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Problemi s nesanicom

3 min čitanja Objavljeno: 19.3.2014.

Gotovo svatko doživi povremene besane noći izazvane nizom različitih uzroka. I nakon uobičajenog dana ponekad navečer nije lako odmah čvrsto zaspati. Međutim, dugotrajniji nedostatak sna će se svakako odraziti na kvaliteti zdravlja, pamćenja, raspoloženja i koncentracije. Zašto bismo se ujutro osjećali kao zombiji kada postoje jednostavnija rješenja od tableta i brojenja ovčica.

Nesanica se definira kao poremećaj spavanja koji s vremena na vrijeme pogađa veliku većinu. Manifestira se kao teškoća pri usnivanju, često buđenje tijekom noći, prerano buđenje ujutro ili spavanje nakon kojeg se osoba ne osjeća odmorno. Nesanica može biti klasificirana kao prolazna, povremena i kronična. Prolazna traje od jedne noći do nekoliko tjedana i obično je posljedica stresa, nedovoljne fizičke aktivnosti tokom dana ili promjene okoline, poput promjene vremenske zone i mjesta spavanja. Također se može pojaviti prije ili poslije važnog događaja u životu. Nesanica se naziva povremenom ako traje do 3 tjedna ili se prolazne epizode pojavljuju s vremena na vrijeme. Često se javlja uslijed promjene zanimanja ili veće odgovornosti na radnom mjestu, rođenja djeteta, stresa izazvanog poslom ili ispitima te zbog bolesti ili gubitka voljene osobe. Prve dvije vrste ste sigurno upoznali tokom života, međutim, tek je kronična nesanica, koja se pojavljuje u većini noći i traje mjesec dana ili više, znak za uzbunu. Dugotrajna nesanica ima vrlo štetne posljedice za normalno funkcioniranje. Smanjuje mogućnost obavljanja dnevnih obveza, dovodi do poremećaja raspoloženja i poremećaja odnosa u obitelji te do povećanja rizika od dnevnih ozljeda uzrokovanih smanjenom pozornošću i oprezom zbog pospanosti. Koji god bio vaš uzrok nesanice, možete mu se suprotstaviti imajući na umu aktivnosti i stvari koje biste trebali izbjegavati pred spavanje.

Razvijte opuštajuće rituale prije spavanja te pripremite ugodnu okolinu za spavanje!

Prvo i osnovno: izbjegavajte nikotin, teške obroke i pijenje velikih količina tekućine 4 – 6 sati prije spavanja. Posebna napomena, vrlo jasna sama po sebi, vrijedi za napitke pune kofeina, alkohola ili stimulansa. Buka i svjetlost bude organizam i onemogućavaju uspavljivanje, tako da gledanje akcijskog filma ili buljenje u računalo u većini slučajeva neće pomoći da se uspavate. Glasni satovi te stalno gledanje na sat može razbuditi i povećati nervozu jer se stvara dojam da vrijeme prolazi, kasno je, a vi ne možete zaspati, što rezultira psihičkim pritiskom nakon kojeg imate još manje šanse da ćete mirno usnuti.

Ako primijetite da ste skloni poremećajima spavanja, bilo bi dobro da razvijete opuštajuće rituale prije spavanja te pripremite ugodnu okolinu za spavanje. Savjetuje se da idete u krevet samo kada ste pospani. Nastojte izbjegavati “pokušaje” spavanja. Što se više trudite zaspati, više ćete biti budni, stoga ako ne možete zaspati, ustanite iz kreveta i ostanite budni dok vas san ne uhvati. Tek se tada vratite u krevet. Koristan savjet je i da pokušate uvijek ići spavati i buditi se u isto vrijeme te na taj način uspostaviti rutinu. Također treba izbjegavati popodnevna drijemanja, a danju ostati fizički i mentalno aktivan. Vježbajte najmanje 20 do 30 minuta dnevno, najbolje 5 do 6 sati prije spavanja i izbjegavajte preaktivne večernje podražaje. Zamijenite gledanje televizije čitanjem knjige u krevetu ili u toploj kupki. Bitno je da se predvečer umirite. Dnevno možete popiti dvije do tri šalice opuštajućeg čaja ako ste nervozni, tjeskobni ili pod stresom, a za kvalitetniji san popijte šalicu Holyplant valeral čaja navečer, pola sata prije spavanja.

Nekoliko noći slabog spavanja, obično uzrokovanih stresom ili uzbuđenjem, potpuno je normalna i uobičajena pojava i neće ostaviti trajnih posljedica, stoga ne brinite. Ako vas još koji puta u životu potrese nesanica, zapamtite da je najbitnije da se opustite i raščistite um prije spavanja, kako god i kojim god načinima vama paše i kvalitetan san ne bi trebao izostati.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.