Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Prvi dan života

2 min čitanja Objavljeno: 03.6.2015.

Veličanstven čin porođaja, koji prethodi našem dolasku na svijet, tek je početak jer nakon njega slijede svi sastojci koji čine život. Ipak, prvi je dan po mnogočemu poseban i jedinstven. Što sve stane u ta 24 sata života?

Dakako, prva 24 sata u životu novorođenčeta neraskidivo su povezana s majkom. I tako će ostati tijekom narednih godinu dana. Ipak, sam “start” je poseban. Odmah nakon porođaja dobro uhodan stroj počinje s pregledima i provjerama bebe i majke kako bi bili sigurni da je sve prošlo u redu, te da je beba zdrava.

Odmah nakon porođaja dobro uhodan stroj počinje s pregledima i provjerama bebe i majke kako bi bili sigurni da je sve prošlo u redu, te da je beba zdrava.

A sve počinje već minutu (da, samo šezdeset sekundi) nakon porođaja: liječnici će izmjeriti APGAR (kratica skrojena od Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration), niz čimbenika kojima se određuje zdravstveno stanje novorođenčeta. Najbolja ocjena koju beba može dobiti iz prvoga životnog testa jest desetka, no i rezultat 7/10 posve je normalan. Test će se ponoviti još jednom nakon pet minuta. Odmah će se izmjeriti težina, dužina bebe i opseg glave, a rezultati će se upisati u knjižicu koju majka dobiva po izlasku iz rodilišta.

Prvo cjepivo vjerojatno će biti vitamin K, a slijedit će antibiotske kapi za oči i cjepivo protiv hepatitisa B. Kada se tjelesna temperatura stabilizira na 36,5 Celzijevih stupnjeva, uslijedit će i prvo kupanje u životu, a potom će se provjeriti najvažniji refleksi potrebni za hranjenje, hvatanje i puzanje. Vid će se postupno razvijati tijekom idućih šest mjeseci, ali će oči odmah biti pregledane kako bi se eliminirale moguće infekcije ili urođene mane.

Između 4. i 48. sata života pedijatar će izvesti prvi “sistematski” pregled, a posebnu pozornost posvetit će očima, kukovima, srcu i testisima kod dječačića. Prvi put u životu beba će zaplakati i zbog vađenja krvi iz pete.

Nakon završenog pregleda novorođenče će biti vraćeno u majčin zagrljaj. Prvo dojenje preporučuje se već nakon sat vremena. Dakako, ako okolnosti to dopuštaju. Isprva majčine grudi sadrže tek kolostrum, hranjivu tekućinu koja prethodi pravom majčinom mlijeku. Pedijatri preporučuju što raniji početak dojenja, jer iskustvo pokazuje da majke koje vrlo rano stave bebu “na prsa” imaju mnogo veće izglede za uspješno dugoročno dojenje.

Ta je veza vrlo korisna za majku i dijete: osim što je mlijeko prepuno antitijela s pomoću kojih će novorođenče izgraditi svoj imunitet, majke dojenjem smanjuju rizik od raka jajnika i dojki, a usput gube barem 500 kalorija dnevno!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.