Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Prvi simptomi alergije

2 min čitanja Objavljeno: 07.6.2017.

Alergije se mogu pojaviti bilo kada i kod bilo koga, pa čak i kod djeteta od najranije dobi. Kako su dišne alergije često prvi korak prema upali uha, astmi ili upali sinusa, važno je znati prepoznati prve znakove alergije kod bebe kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere.

Alergija je reakcija imunog sustav na alergene – tvari u okolišu koje same po sebi nisu opasne, ali ih organizam smatra uljezima. Kontakt s alergenima može biti dodirom, udisanjem ili jelom, a sama alergijska reakcija može biti vrlo blaga, primjerice, curenje nosa, kihanje, svrab ili kašalj, ili pak ekstremna, anafilaktički šok. Neke su alergije sezonske, npr. na pelud cvijeća ili trava, a neke cjelogodišnje poput alergije na prašinu.

Simptomi alergije često mogu biti slični simptomima prehlade pa bebu morate pažljivo promatrati.

Simptomi alergije često mogu biti slični simptomima prehlade pa bebu morate pažljivo promatrati. Ako prehlada traje dulje od deset dana, mogla bi zapravo biti riječ o alergijskoj reakciji. To ćete lako provjeriti s liječnikom jer se vađenjem krvi i odgovarajućim testovima može dokazati alergijska reakcija u tijelu.

No, nemaju sve alergije simptome prehlade! Ako beba stalno briše ili rukom trlja nos ili oči, možda ima alergijsku reakciju koja se manifestira svrbežom. Uz to, znakovi alergije su i ako su bebine oči suzne i crvene ili ima podočnjake, ako često kiše, diše kroz usta umjesto kroz nos, a nije prehlađena, ili često suho kašlje.

Osim dišnih reakcija, alergije se mogu pojaviti i na koži u vidu crvenila i osipa koji izaziva svrbež, zatim kao crvene trakice ili kao grub, uzdignut dio kože. U tom slučaju možda je riječ o dermatitisu i morate posjetiti dermatologa te posebno pripaziti na prehranu, odnosno na zdravlje crijevne flore zbog koje i dolazi do nutritivnih alergija koje se, uz to, mogu manifestirati istim simptomima kao i dišne.

Uz zdravu prehranu te izbjegavanje namirnica nakon čije konzumacije se pojavljuje reakcija, važno je pripaziti i na zdravlje crijeva. Tu pomažu juhe, kefir, organski uzgojene namirnice i dobre bakterije, poput onih koje se nalaze u probiotičkim kapima. Normia Baby kapi pročišćene su od aditiva i potencijalnih alergena te će biti od velike pomoći djeci koja se nose s alergijama.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.