Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Rekreirajte se uz branje šparoga

2 min čitanja Objavljeno: 24.4.2015.

Rekreiranje uz branje šparoga jedna je od najomiljenijih proljetnih aktivnosti diljem svijeta. U njoj može sudjelovati cijela obitelj, a dan posvećen šparogama i samoniklom bilju uključuje odlazak na izlet, pomnu pretragu prirode te konačno i konzumaciju zdravih namirnica.

Neki ovu samoniklu, ljekovitu i ukusnu biljku toliko cijene da će reći kako idu u “lov na šparoge”! Dakako, neke stvari treba imati na umu prije polaska na “ekspediciju”.

Odmah na početku razriješimo dvojbu: što kaže zakon o branju šparoga? Srećom po nas gurmane, jestiva vrsta šparoga koja nas zanima, asparagus acutifolius, ne smatra se zaštićenom vrstom pa je “lov” na nju slobodan. Ostale vrste, poput tankolisne, morske ili ljekovite šparoge, zaštićene su pa za njihovo branje valja ishoditi dozvolu Ministarstva kulture. S druge strane, tamus communis ili bljušt – neizostavan “rođak” šparoge – zaštićena je vrsta i svaki berač ove biljke spada pod ingerenciju Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i prirode!

Dok tražite šparoge, krećete se na čistom zraku, no kako branje šparoga uključuje višesatni boravak u prirodi, valja se zaštititi od sunca i uboda kukaca.

Kada i gdje tražiti šparogu?

Dan nakon kiše, uz seoske putove, na livadama ili uz ceste, gdje god zemlja sadrži dovoljnu količinu vode. Zlatno je pravilo da ih se uvijek može naći uz kanale za navodnjavanje ili u blizini potoka i bara. Nepisano je, manje popularno pravilo, da nijedan “lovac” neće odati točnu lokaciju branja šparoga. Zato i jesu slađe! Opaziti šparogu u visokoj travi i grmlju nije lak zadatak. Oko se treba dobro izvježbati dok ne počne automatski prepoznavati vitku, ukusnu stabljiku. No ne treba očajavati – dok tražite šparoge, krećete se u prirodi, na čistom zraku! Povrh toga, ovu zanimaciju ne treba shvatiti kao jednokratnu aktivnost.

Kako pravilno brati i konzumirati šparoge?

Pronađenu šparogu valja propisno ubrati. Prstima treba “ispratiti” stabljiku prema zemlji, do mjesta na kojemu drvenasti dio prelazi u mekani, te zaokrenuti za devedeset stupnjeva. Onaj dio oko blagovanja prepuštamo svakom beraču ponaosob. Valja tek napomenuti kako se u Dalmaciji najčešće pripremaju obarene, uz tvrdo kuhano jaje i maslinovo ulje, dok se u Istri i Primorju spravljaju na fritaju, odnosno s prženim jajima. Upravo je istarska fritaja najprepoznatljiviji oblik blagovanja šparoga. Još ako se nađe malo crnoga tartufa… Amerikanci ih, pak, bez grižnje savjesti bacaju na gril i poslužuju uz maslac.

Ova je biljka izuzetno ljekovita i bogata nutrijentima, a siromašna kalorijama. Poznat je diuretik. Sadrži vitamine A, B, C, E i K, folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, mangan, kalij, cink, magnezij i selen. Inulin u njoj potiče probavu, a njezina vlakna smanjuju rizik od dijabetesa!

Na što treba paziti?

Kako branje šparoga uključuje višesatni boravak u prirodi, valja se zaštititi od sunca i uboda kukaca. Dobra kapa uz kremu za sunčanje riješit će prvi problem. Kod drugoga nema prevencije osim korištenja repelenta u spreju ili kremi. Ako do uboda komarca ipak dođe, prikladna krema itekako će ublažiti nadraženu kožu, pogotovo kod djece.

Preuzmite našu listu s pomoću koje jednostavno možete voditi evidenciju tko je najbolji berač šparoga u obitelji!

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.