Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Sa psom na zimovanje

2 min čitanja Objavljeno: 16.1.2017.

Vaš pas veoma voli snijeg, a vi veoma volite svoga psa pa razmišljate da ga povedete sa sobom i na zimovanje. O čemu je važno voditi računa prije odlaska na odmor s četveronožnim ljubimcem, doznajte u sljedećim redovima.

Ako zimski odmor planirate i u društvu svojega psa, prije polaska na put obvezno morate provjeriti dvije stvari: je li na lokaciji gdje ćete biti smješteni dopuštenboravak kućnih ljubimaca te ima li vaš pas sve potrebne dokumente kako bi mogao prijeći granicu. Naime, bez urednih papira, odnosno potvrda o cijepljenju i čipiranju, vaš će ljubimac ipak ostati u Hrvatskoj.

Prije odlaska na skijanje trebali biste ojačati imunitet svojega psa za njegov bezbrižan boravak na niskim temperaturama, i to provedbom blaže vitaminske terapije. Veoma niske temperature šok su i za organizam vašega psa, osim ako nije riječ o psu koji pripada takozvanim polarnim pasminama, kakve su aljaški malamut, sibirski haski ili samojed. Takvi psi mogu i cijeli dan provesti na snijegu bez bojazni da će zbog toga snositi ikakve posljedice za svoje zdravlje. Ako je vaš pas malen ili ima kraću dlaku, ponesite mu i zaštitni kaputić kakav možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama za kućne ljubimce.

Ako odlazite na skijalište koje je na veoma visokoj nadmorskoj visini, to može biti šok za psa jednako kao i za čovjeka. Stoga pripazite na ponašanje svojega psa, a za svaki slučaj, raspitajte se i gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta.

Psa nemojte izvoditi u šetnju na samu skijašku stazu, nego malo podalje od skijališta. Ne vole svi prisustvo pasa, a vaš bi se pas mogao i prepasti velikoga broja ljudi ili slučajno sudariti s osobom na skijama. Svakako se preporučuje puštanje psa na nekoliko kraćih istrčavanja dnevno, u trajanju od 10 do 15 minuta, više nego njegov cjelodnevni boravak na snijegu. Ako vaš pas ima dužu dlaku, potrebno mu je prije izlaska na snijeg i led podšišati dlake na šapama kako se za njih ne bi hvatao led i stvarao mu teškoće pri kretanju. Ako odlazite na skijalište koje je na veoma visokoj nadmorskoj visini, to može biti šok za psa jednako kao i za čovjeka. Stoga pripazite na ponašanje svojega psa, a za svaki slučaj, raspitajte se i gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.