Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Samopregled dojki

4 min čitanja Objavljeno: 22.1.2014.

Samopregled dojki iznimno je važan dio zdravstvenog odgoja žena jer igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke, najčešćeg malignog tumora žena. Ova vrlo jednostavna i bitna metoda u današnjem je društvu često zanemarena, a trebala bi se primjenjivati svakih mjesec dana kao dio osnovne zdravstvene prevencije. Ne riskirajte, naučite kako i kada se obavlja pravilan samopregled.

Iako samopregled nije zamjena za specijalističku kontrolu, mamografiju ili ultrazvuk dojki, odlična je dopuna liječničkoj kontroli i jednostavan način za rano otkrivanje eventualnih promjena u grudima. Specijalistički pregledi obično se obavljaju svaku godinu do dvije, što je relativno dug period u kojem nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti hoće li se u strukturi dojke nešto promijeniti. Upravo zato period između pregleda treba dopuniti samopregledom.

Period između pregleda treba dopuniti samopregledom!

Najbitniji dio samopregleda jest zapamtiti strukturu dojke. Samopreglede dojki treba započeti u što ranijoj dobi kako bi žena dobro upoznala svoje dojke i nakon toga ih sama pratila. Pipanjem i pretraživanjem dojki svaka bi žena trebala zapamtiti točan raspored svih struktura u njima, dobro upoznati sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu. Bitno je znati da su kvržice sasvim normalna pojava. Veće ili manje, tvrđe ili mekše kvržice uvijek se mogu napipati jer su dojke građene od struktura koja stvaraju kvržice: od mliječnih žlijezda s nizom izvodnih kanala, od masnog tkiva, veziva i ligamenata u različitim omjerima.

Žljezdane strukture, a s time i kvržice, ovise o hormonalnom statusu te se mijenjaju tijekom menstrualnog ciklusa (ili tijekom hormonalne terapije), pa su kod većine žena puno istaknutije uoči i početkom menstruacije. Zato je od iznimne važnosti da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, okvirno od petog do sedmog dana ciklusa. Bitno je da su dojke opuštene (dan si odredite sami.) Uvijek isti period je ključan jer je tada moguće uočiti da je najveći dio kvržica stalnog rasporeda i zapamtiti strukturu. Ako uočite promjenu u strukturi kvržica, nemojte se odmah prestrašiti. Na sreću, većina novih promjena u dojkama nisu karcinomi, već se radi o cistama ili drugim oblici mastopatije, ali ipak, svaku novu promjenu priopćite svom liječniku koji će odlučiti o daljnjoj obradi.

Kako se pravilno izvodi samopregled? Odvojite desetak minuta i sve učinite polako i vrlo detaljno. Samopregled se sastoji od više dijelova. Prvo treba dobro pogledati dojke u ogledalu, što se naziva inspekcija. Stanite ispred ogledala, stavite ruke na bokove i promatrajte svoje grudi. Usporedite obje dojke i obratite pozornost na veličinu, oblik, konture, izbočine i udubljenja, izgled boje kože, uvučenost ili iscjedak iz bradavica. Nastavite vizualni pregled s rukama spuštenim uz bokove, te na kraju s rukama podignutim iznad glave. U ovoj fazi pažnju obratite na pomičnost dojki kod podizanja obje ruke i kod pomicanja u raznim smjerovima. Da biste pregledali desnu dojku podignite desnu ruku iznad glave, a lijevom rukom pomičite donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i promatrajte hoće li se bilo gdje na koži pokazati bilo kakva nova promjena, da li nešto kožu ili bradavicu povlači ili gura, da li se koža preko nečega napinje ili na bilo koji način mijenja. Istu radnju ponovite s lijevom dojkom.

Drugi dio samopregleda je pipanje dojki – palpacija. Desna ruka uvijek pipa lijevu dojku, a lijeva ruka desnu dojku. Spojite jagodice tri prsta kako biste se povećali površinu pipanja i tako istražili strukturu. Pritom, pregled je najbolje obavljati prilikom tuširanja, dok su dojke nasapunate jer se time povećava učinkovitost dodira i prsti ne zapinju na suhu kožu. Nije nužno tuširati se, možete upotrijebiti i mlijeko ili ulje za tijelo. Palpacija se izvodi i sjedeći i ležeći. Kod ležećeg pregleda dojka se raširi, postaje tanja, pa se mnoge strukture lakše napipaju. Legnite na leđa i stavite desnu ruku iza glave. Vršcima prstiju lijeve ruke, malim kružnim pokretima, potražite bilo kakvu kvržicu u desnoj dojci. Pokreti neka budu u svim smjerovima, i odozgo prema dolje i obratno, počevši od pazušne jame pa sve do prsne kosti. Upotrijebite tri različite jačine pritiska. Lagani pritisak, srednje jačine te čvršći. Nakon što ste pregledali dojku pritisnite bradavicu između prstiju i provjerite postoji li iscjedak. Ponovite čitav postupak s drugom dojkom, potom i dok sjedite. Žene često zaborave obaviti pregled i sjedeći, ali to je nužno jer se neke promjene bolje uočavaju u tom položaju.

Nakon toga ostaje vam pregled limfnih čvorova. Najveći dio limfe otječe u pazušne jame, stoga je to predio na koji se morate koncentrirati. Pregled je najbolje obavljati prilikom kupanja. Nasapunajte pazuho, podignite ruku iznad glave i opipajte ga jagodicama druge ruke. Nakon toga ruku spustite kako bi se mišići pazušne jame opustili te jagodicama prstiju pregledajte i mišiće prednjeg i stražnjeg ruba pazušne jame. Tražite nove čvorove, bili oni veličine zrna graška ili veći, a svaki novi čvor pokažite liječniku.

Nemojte se oglušiti na svakodnevna upozorenja važnosti prevencije. Samopregled je uistinu vrlo učinkovita metoda ranog otkrivanja promjena u dojkama. Ne zahtijeva nikakvu vještinu i oduzima vrlo malo vremena, a važnost mu je neprocjenjiva. Unesite ga u svoju rutinu i prenesite znanje drugima.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.