Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Sanjkanje i grudanje

2 min čitanja Objavljeno: 02.2.2015.

Zima je ovaj puta zaista zakucala na naša vrata, a mi imamo dvije opcije: zaključati se u kuću ili ju dočekati s osmijehom. Prepustite se čarima zimskih aktivnosti sa svojim najmlađima!

Snijeg nama odraslima često više predstavlja gnjavažu nego užitak. Svi ga volimo gledati kako tiho pada u okrilju toplog doma, no često se trenutak nakon sjetimo što sve on sa sobom donosi; čišćenje automobila i ispred ulaza, bljuzgu i probleme u prometu. Ipak, kao i sve stvari u životu, treba gledati na vedriju stranu. A u tome su stručnjaci upravo naši najmlađi! Ponekad treba i od njih učiti.

Za djecu, snijeg je poseban i gotovo jedinstven užitak. Vole ga u svim oblicima, a posebice u obliku sanjkanja i grudanja, besplatnih, a možda čak i najzanimljivijih zimskih aktivnosti. Uistinu, dovoljan nam je topli skafander, kapica, šal, rukavice, tople buce i vaše prisustvo i avantura može započeti!

Možemo vam dati samo par kratkih savjeta za obje aktivnosti, ostalo je na vašoj mašti i oprezu. Ako nemate sanjke, obična deblja i veća vrećica će poslužiti za sanjkanje niz brdo. Ako djeca žele napraviti hupser, pazite da brdo ne bude prestrmo, a hupser prevelik, da slučajno ne bi došlo do kakvog koluta unaprijed. Isto tako, ako se dijete želi sanjkati preko hupsera neka to radije učini s običnom vrećicom nego sanjkama, jer ga mogu lupiti ili se slomiti.

Odmah si upamtite: dijete će zasigurno pasti. Prvih par puta pokažite mu kako da se održi, kako da se spusti te da se, ukoliko bude moralo, nastoji baciti na bok. Obavezno se spustite s njime nekoliko puta, počnite s manjim brdom, tako da se dijete navikne na osjećaj i razvije ideju vlastite sigurnosti. Također ga naučite da se ne zabija sanjkama u druge i da nađe slobodno mjesto za sanjkanje.

Što se grudanja tiče, savjeta ima manje, a opcija puno više. Jedino što je bitno jest da grude ne budu prevelike i pretvrde, jer tada uistinu nekoga mogu ozlijediti. Naučite dijete da napravi malo mekšu grudicu i da ne gađa u lice, nego u trup ili noge. Postoji mali milijun igra koje mogu uključivati grudanje, razvijte ih zajedno s djetetom. To je ujedno izvrsna obiteljska zabava i tjelovježba.

Priuštite svome djetetu ovaj užitak i nemojte ga zakinuti za iskustvo snijega zbog brige. Ustvari, obavezno mu se pridružite, obećajemo vam da vas, uz puno smijeha, zabave i poneki pad, očekuje pravi antistres tretman!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.