Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Savjeti za bolju produktivnost na poslu

2 min čitanja Objavljeno: 09.12.2016.

Uspješnost u poslu koji radimo znači da zadatke koji su nam dani obavljamo kvalitetno, na vrijeme i učinkovito. No, kako zadržati visoku razinu produktivnosti na poslu ako vas kod kuće čekaju djeca, kućanski poslovi i brojne druge obveze? Evo nekoliko savjeta koji vam u tome mogu pomoći.

Jedan od preduvjeta da biste bili produktivni kada stignete na svoje radno mjesto je da ste odmorni. Neovisno o tome koju smjenu i kakav posao radite, prije početka radnoga vremena važno je opustiti se i odmoriti. Ako radite jutarnju smjenu, to pretpostavlja da ste se dobro naspavali, ako pak radite poslijepodne ili uvečer, važno je da se prethodno niste umorili. Odmorno tijelo i duh preduvjet su dobre koncentracije, a da biste zadržali dobru koncentraciju, može pripomoći i određena hrana. Kada osjetite potrebu da nešto prigrizete, a nije još vrijeme ručka, posegnite za kockicom tamne čokolade ili kriškom avokada. Oni djeluju blagonaklono na razne funkcije mozga i pomoći će vam da zadržite dobru koncentraciju. Cjelovite žitarice, brokula, orasi i borovnice također spadaju u hranu koja je dobra za mozak. U stimulaciji rada moždanih vijuga mogu pomoći i boje. Smatra se, naime, da žuta boja stimulira rad mozga i potiče kreativnost pa u svoju radnu okolinu pokušajte unijeti barem neki detalj žute boje.

Da biste uspjeli zadržati koncentraciju i energiju tijekom dana, napravite petominutnu pauzu otprilike svakih 45 minuta do sat vremena te se protegnite uz kratku šetnju do aparata za kavu ili susjednoga ureda.

Osim mogućnosti koncentracije, jedan od preduvjeta produktivnosti je i zadovoljavajuća razina energije. Da biste uspjeli održati zadovoljavajuću razinu energije tijekom većine dana, važno je da si pokušate osigurati što ugodnije radne uvjete. U tom je smislu presudno obratiti pozornost na temperaturu prostorije u kojoj radite, količinu svjetla i razinu buke jer svi ti faktori ponekad su i presudni za održavanje radne atmosfere, a time i visoke razine produktivnosti. Stoga pokušajte osigurati ugodnu (nipošto previsoku) temperaturu u prostoriji u kojoj radite, kao i zadovoljavajuću razinu svjetlosti. Ako se teško koncentrirate uz pojačanu razinu podražaja iz okoline, a dijelite radnu prostoriju s kolegom ili čak više njih, pokušajte postići zajedničke dogovore u vezi s telefoniranjem, slušanjem radija ili drugih potencijalnih izvora buke koji narušavaju vašu sposobnost koncentracije.

Da biste uspjeli zadržati koncentraciju i energiju tijekom dana, napravite petominutnu pauzu otprilike svakih 45 minuta do sat vremena te se protegnite uz kratku šetnju do aparata za kavu ili susjednoga ureda. Već će i sama ta kratka šetnjica potaknuti cirkulaciju u vašemu tijelu i barem vam privremeno osigurati novi nalet energije, ali i kratak odmor za vaš um.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.