Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Savjeti za vitalnu treću dob

2 min čitanja Objavljeno: 28.7.2015.

Treća je životna dob obilježena promjenama kojima valja prilagoditi način života. Drugim riječima, brojne životne navike treba prilagoditi novonastalim okolnostima.

Kako starimo, postupno se smanjuje sadržaj vode u tijelu. Zbog toga je u trećoj životnoj dobi važno uzimati dovoljne količine tekućine. Stručnjaci preporučuju najmanje osam čaša (negazirane i nezaslađene!) vode dnevno! Dakako, juha se računa. Probavni sustav s godinama mijenja svoje funkcioniranje, pa je jednako važno kontrolirati unos soli, šećera, proizvoda od bijeloga brašna te zasićenih masti. Osim što se time smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti, podiže se elan i razina raspoloženja.

Dakle, svakodnevno treba jesti raznoliko. Doručak je obvezan, a voće i bezmasni mliječni proizvodi toplo se preporučuju. Povrće i riba čine najbolji ručak, pri čemu treba izbjegavati velike količine alkohola. Ipak, do decilitar crnoga vina smatra se prijateljem zdravlja. Večeru je pak najbolje smanjiti na minimum i ne jesti tri sata prije spavanja.

Mentalno je zdravlje osnova svega, pa je dnevna komunikacija s drugima možda i najvažniji segment sretne treće životne dobi.

U trećoj životnoj dobi kretanje je od presudne važnosti. Mišićna se masa u starosti smanjuje gotovo za trećinu, ali kao posljedica tjelesne neaktivnosti i nedovoljnoga korištenja mišića, nepravilne prehrane te slabe cirkulacije, a ne samoga starenja. To je dobra vijest, jer redovita tjelovježba – ma koliko skromna i jednostavna – održava cijelo tijelo u formi. K tome, stimulira rad srca i regulira krvni tlak, kao i zalihe masnoće u tijelu. Šetnja je jedan od najugodnijih i najbezbolnijih oblika tjelovježbe, pa stručnjaci osobama treće dobi često daju lukav savjet: nabavite psa! Osim što se time obvezuju na svakodnevno kretanje, dobiju i odanoga prijatelja koji podiže raspoloženje.

Odlazak u mirovinu i prestanak radne obveze ponekad su težak udarac ljudima treće dobi. Neki se počinju osjećati nepotrebno i “potrošeno”, i to uglavnom muškarci. Istraživanja pokazuju da ono poslovično “držanje tri ugla kuće” ženama daje veću satisfakciju u mirovini, pa su one najsretnije nekoliko godina nakon odlaska u penziju jer i dalje nastavljaju voditi računa o kućanskim poslovima, ali uz mnogo više slobodnoga vremena. Muškarcima se pak savjetuje pronalaženje novih hobija kako bi si ispunili vrijeme i našli smisao.

Mentalno je zdravlje osnova svega, pa je dnevna komunikacija s drugima možda i najvažniji segment sretne treće životne dobi. Za stjecanje novih prijatelja i veza nikada nije kasno – a oni su vjerojatno važni u mirovini koliko i u vrtiću!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.