Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Saznajte koje vam prednosti donosi europska zdravstvena iskaznica

2 min čitanja Objavljeno: 20.10.2014.

Ulaskom u Europsku Uniju, građani Hrvatske ostvaruju mnogobrojna prava pa tako i pravo na zdravstvenu zaštitu u zemljama članicama Europske Unije. Radi se o Europskoj zdravstvenoj kartici, koja je besplatna, a od iznimne je pomoći ako se slučajno iznenada razbolite ili ozlijedite u jednoj od zemalja EU. Saznajte sve o Europskoj zdravstvenoj kartici, koje su joj prednosti i kako je izvaditi.

Od ulaska u Europsku uniju više od 145.000 građana uputilo je zahtjev za izdavanjem europske zdravstvene iskaznice. Koja točno prava njome dobivate? Najkraće rečeno: osigurava vam pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka na području zemalja članica Europske Unije te Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Važno je zapamtiti da, riječima HZZOa, iskaznica osigurava samo nužno potrebnu medicinsku pomoć koja je neodgodiva na način da se ne može čekati povratak u Hrvatsku. Pod neodgodivim podrazumijevaju prijelome, virusna oboljenja, upale grla, zubobolju, srčani i moždani udar, izdavanje recepta za inzulin kod šećerne bolesti i slično. Dakle, Europska zdravstvena iskaznica pokriva samo neodgodive intervencije i to isključivo u javnim ustanovama. Ona ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Možemo zaključiti da Europska zdravstvena iskaznica nije istovjetna putnom osiguranju, ali njezine prednosti uistinu nisu zanemarive.

Postupak dobivanja Europske zdravstvene iskaznice jednostavan je i brz

Još je veća prednost što je kartica besplatna i vrlo lako nabavljiva. Jedini uvjet za njeno izdavanje je da imate obavezno zdravstveno osiguranje. Postupak dobivanja Europske zdravstvene iskaznice jednostavan je i brz. Zahtjev za izdavanje može se podnijeti putem interneta, na stranici HZZOa ili dolaskom u bilo koji područni ured HZZO. Karticu ćete u roku od 8 dana dobiti na kućnu adresu. Ona traje godinu dana, a novu EU karticu možete zatražiti 30 dana prije isteka roka stare, isto besplatno. Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koja se koristi u Hrvatskoj, već vrijedi samo za zemlje EU, što znači da ćete u Hrvatskoj i dalje koristiti svoju postojeću zdravstvenu iskaznicu.

Ako mnogo putujete po Europi ili se spremate na dulje putovanje, izdavanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je u potpunosti nužno. Dobivate mnogo pogodnosti, osigurani ste godinu dana, a postupak dobivanja uistinu ne može biti brži i jednostavniji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.