Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Seks u trudnoći

2 min čitanja Objavljeno: 27.5.2015.

Nekima trudnoća predstavlja najbolje doba za savršen seks, jer dupla trudnoća nije moguća! Drugi pak brinu hoće li potraga za zadovoljstvom utjecati na tijek trudnoće i plod. Što je istina?

Istina je da seks u trudnoći svaki par mora istražiti za sebe! Ne zovemo bez razloga razdoblje trudnoće – drugim stanjem. Žena zaista jest u drugom stanju i nije riječ samo o očitoj činjenici da u njoj raste novi mali čovjek. Kako bi to uopće bilo moguće, ženino se tijelo mijenja, postaje drukčije.

Komunicirajte i istražujte, jer vođenje ljubavi tijekom trudnoće, na koji god način vam odgovara, potiče bliskost između partnera koju će poslije dijeliti s prinovom u obitelji.

Prema istom principu prema kojemu neke žene tijekom prvog tromjesečja nezaustavljivo hrle u zahod i jedva da mogu vode popiti dok druge ni ne osjete da su trudne, svaka je trudnoća individualna kada je riječ o tome kako se odražava na život majke. Nekim ženama predstavlja vrlo izazovno razdoblje, a drugima pak najljepše doba života.

Neke će žene stoga osjetiti znatno povećanje seksualne želje, dok kod drugih ona može biti sasvim odsutna. Istraživanja pokazuju da svega 10 posto žena ima potrebu sasvim apstinirati tijekom trudnoće, dok više od 80 posto smatra da je seks sasvim u redu sve do poroda.

Situaciju komplicira i činjenica da se s mjesecima trudnoće mijenjaju želje i potrebe, pa ono što pojedinoj ženi nikako nije odgovaralo u prvom tromjesečju odlično odgovara u trećem. Premda većina žena ima povećan seksualni apetit tijekom prva dva tromjesečja, a nešto manje tijekom posljednjega, gotovo 40 posto trudnica i dalje prakticira seks u tjednu poroda.

Neke možda zato što smatraju da će to pospješiti porod, no najnovija istraživanja pokazuju da seksualna aktivnost između 29. i 36. tjedna ne potiče prijevremeni porod te su rasvijetlila jednu drugu zanimljivu činjenicu. Žene koje su doživljavale orgazme u visokog trudnoći imaju smanjen rizik za prijevremeni porod.

No treba razmišljati i o osjećajima muškaraca. Ima onih kojima su njihove trudne partnerice neopisivo poželjne, ali i onih koji strahuju da će ”nešto učiniti” djetetu upuste li se u seksualne odnose. Razloga za brigu nema: ako je trudnoća uredna, seksualni odnos neće naškoditi bebi, čak ni u misionarskom položaju. No ovo je svakako vrijeme kada možete eksperimentirati i isprobavati razne položaje za vođenje ljubavi koji ne opterećuju trbuh. Uz mnogo jastuka i malo mašte, eto novih vidika! Opasnosti za dijete nema – debeli sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice štiti bebu od infekcija tijekom cijele trudnoće, a isto čini i vodenjak te snažni mišići maternice. Brinete li oko toga, savjetujte se sa svojim ginekologom!

I ne zaboravite: bit seksualnog odnosa ne počinje i ne završava samo snošajem. Dodir, erotska masaža i oralni seks tijekom trudnoće postat će izvrstan način prakticiranja seksualnih odnosa u slučaju da penetracija ne donosi ugodu bilo kojem od partnera iz bilo kojeg razloga. Komunicirajte i istražujte, jer vođenje ljubavi tijekom trudnoće, na koji god način vam odgovara, potiče bliskost između partnera koju će poslije dijeliti s prinovom u obitelji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.