Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Sezonska odjeća i kamo s njom

2 min čitanja Objavljeno: 14.10.2015.

Svakom godišnjem dobu namijenjena je posebna odjeća. Tako nije nužno da vam je tijekom cijele godine na raspolaganju asortiman vrućih hlačica, kao ni da vam je stalno na dohvat ruke skijaška oprema. Otkrijte kako uspostaviti red u ormaru i na pravi način osigurati dostupnost sezonske odjeće.

S promjenom godišnjih doba i temperaturnim razlikama koje ona donose, nužno mijenjamo i svoju garderobu. Tako u proljeće iz ormara i ladica vadimo laganiju odjeću vedrijih boja, dok s dolaskom jeseni posežemo za toplijim komadima odjeće i dužim rukavima, sve dok nas zima ne natjera u skafander.

U proljeće ponovno odjeću karakterističnu za zimsku sezonu nastojimo potrpati u ormare te tako ciklički ponavljamo proces spremanja i vađenja sezonske odjeće. Pritom glavobolje zasigurno zadaje manjak prostora, koji je čest problem u gotovo svakom kućanstvu, pa je spremanje sezonske odjeće prava avantura, no i tom se problemu može doskočiti, i to na nekoliko načina.

Prije samoga pospremanja odjeće sezone koja je na izmaku, važno ju je oprati, a onu čije održavanje zahtijeva malo složeniji postupak, odnijeti u kemijsku čistionicu.

Prije samoga pospremanja odjeće sezone koja je na izmaku, važno ju je oprati, a onu čije održavanje zahtijeva malo složeniji postupak, odnijeti u kemijsku čistionicu. Naime, odjeća koja nije u potpunosti čista sadrži ostatke različitih materija kao što je primjerice sasušena mrlja od sladoleda, krvi, ljudska kosa, prhut… a to će u vaš ormar privući moljce koji će uništiti odjeću. Tako je, osim samim pranjem, tkanine potrebno i dodatno zaštititi sredstvom protiv moljaca, najbolje prirodnim pripravcima od lavande.

Usto, jastučići ispunjeni cvjetovima lavande mogu stajati doslovno u svakoj ladici ili ormaru jer će vašoj odjeći, osim što će je zaštititi od moljaca, dati i osvježavajući miris pa nakon što je izvadite iz ormara kad dođe njezina sezona ona neće imati ustajali miris prostora u kojemu je bila spremljena.

Nedostatku prostora u koji ćete pospremiti sezonsku odjeću možete doskočiti tako da je spremite u plastične vreće s patentnim zatvaračem iz kojih je moguće izvući višak zraka uz pomoć usisavača. Takve su vreće posebno praktične za pospremanje većih komada posteljine, kao što su popluni i jastuci, koji često zauzimaju najviše prostora, a zapravo su puni zraka. Osim u plasične vreće koje možete staviti u ormar, odjeću možete pohraniti i u različite kutije. Ipak, imajte na umu da kutije, ako se odlučite na one kartonske, ipak ne ostavljate u prostoru bez nadzora jer one neće zaštiti vašu odjeću od gladnih glodavaca.

Manjku prostora za skladištenje odjeće moguće je doskočiti i tako da sezonsku odjeću privremeno premjestite u sasvim drugi prostor, primjerice, odnesete je kod rodbine koja posjeduje više prostora u koji je moguće privremeno uskladištiti odjeću. Ako, pak, imate vikendicu, dio odjeće i obuće privremeno možete odnijeti i tamo.

Neovisno o tome gdje i na koji način odlučili uskladištiti sezonsku odjeću, svakako primjereno označite što se gdje nalazi. Ne postoji ništa gore nego kada shvatite da je vaš tinejdžer u potrazi za najdražim puloverom nepotrebno raskopao pet kutija odjeće da bi ga pronašao na vrhu šeste po redu. Sustav naljepnica ili popisa na vratima ormara iz čega je za minutu moguće iščitati što se u njemu nalazi efikasno će spriječiti takve situacije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.